Tallinna Ülikool saatis Andrei Ivanovile eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse andmise taotluse kultuuriministeeriumile ning ka haridusministeeriumile. ERR kirjutas täna, et kultuuriministeerium ilmselt ei toeta seda ettepanekut.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski lubas täna Facebook'is tehtud postituses, et teeb ise valitsusele ettepaneku Ivanovile kodakondsuse andmiseks."Eriliste teenete eest kodakondsuse andmist ei tehta siseministeeriumi plaani järgi, vaid siiski valitsuse otsusega eriliste teenete eest. Selleks peab valitsuse liige ehk minister tegema vastava ettepaneku valitsusele," märkis Ossinovski.

"Mina olen Andrei Ivanoviga kohtunud ning rääkinud tema loomingust, identiteedist, kodakondsusest ja keeleoskusest. Kes ei tea, ta on üks tuntumaid Eesti (!) kirjanikke, väljaspool ehk tuntumgi kui kodumaal. Küsisin talt, kas teda võiks nimetada ka eesti (!) kirjanikuks? Ta arvas, et pigem mitte, tekitaks sellega kolleegides päris-eesti kirjanikes ebamugavust. Nimelt kirjutab Andrei vene keeles. Ega siis eesti kirjandus ei saa venekeelne olla....või?" jätab Ossinovksi küsimuse õhku rippuma.

Haridusminister nendib, et kultuurkapitalgi ei suutnud Ivanovi esimeses järgus ühtegi kategooriasse paigutada. "Tallinna kirjanik," ütles Andrei. "Ma olen läbi ja lõhki tallinlane, see on minu linn, siin on mu juured," vahendab Ossinovski tuntud kirjaniku sõnu.

Ministri kinnitusel on Andrei Ivanovil eesti keele oskus täiesti olemas. "Perfektsionistist kirja- ja keelemehena ütleb ta ise muidugi, et ta eesti keelt ei räägi," lisab ta.

Ossinovski märgib, et eriliste teenete eest kodakondsus on huvitav nähtus. "See on riiklik tahteavaldus, kus me ütleme, et tahame mõne erakordse inimese kuulumist omade sekka. Andrei juba on tegelikult oma, anname talle kodakondsuse ka. Teen igal juhul ettepaneku valitsusele talle kodakondsus anda."