Jevgeni Ossinovski kõne:

"Poliitiline kontekst on muutunud ka laiemalt. Vabaerakond tuli nüüd juba pea kaks aastat tagasi poliitikasse. Lubas uutmoodi ja paremini. Paljud meie toetajad uskusid ja valisid neid. Tänaseks on nad muidugi pettunud, sest Vabaerakond leidis oma konservatiivse maailmavaate kuskile IRLi, EKRE ja Reformierakonna vahele litsutuna. Nukram on muidugi see, et kahjuks ei ole nad suutnud anda Eesti poliitikale absoluutselt mitte midagi peale täiendava teatraalsuse. Muuseas, nende abiga oleks jätkuvasti võimalik teha ära kooseluseaduse rakendussätted, aga selleks ei ole neil julgust.

EKRE on huvitavam näide. Ehkki agraarses kastmes serveeritud proto-natsistlik ideoloogia on kahtlemata ohtlik segu Eesti ühiskonnale ja demokraatiale, on neil sotsiaalpsühholoogiline funktsioon olemas. Viimase kahe aasta jooksul on nad olnud just selleks ventiiliks, mille kaudu suur osa meie kaasmaalasi on oma mustemaid mõtteid ja suurimaid hirme välja elanud. Jah, see oli inetu. Aga on hea meel, et nüüd on suuresti välja elatud. Presidendivalimised näitasid, et Mart Helme poolt hääletavad siiski valdavalt internetitrollid, mitte Eesti inimesed. Viimaseid oli valimiskogus 16.

Järgmised kuus kuud tulevad valitsusele üsna turbulentsed. Sellist haprust kahes suures erakonnas korraga ei ole varem olnud. Keskerakonna ja Reformierakonna sisemised heitlused on ohtlik värk. See on nagu mõne suure imetaja kukkumine mutta – lisaks enda määrimisele lendab ka kõik ümbritsev pritsmeid täis.

Keskerakond valmistub aga juba paari nädala pärast pidama Edgari poliitilisi matuseid. Jüri Ratase võit näib pärast eilset volikogu juba peaaegu kindel, mõistagi on erakonna juhtimise formaalne ülevõtmine aga alles esimene samm. Revolutsionäärid on ikka koondunud vihatud türanni vastu, lõiganud tal pea maha ning seejärel võimu jagades omavahel tülli läinud. Keskerakonna implosioon oleks sotsidele kahtlemata erakondlikult kasulik, aga Eestile tervikuna äärmiselt halb areng. Päriselt välistada seda muidugi ei saa.

Keskerakond on Edgarist vabanemas ja see tähendab, et Reformierakond on muutunud murelikuks. Kirjutas ju kunagi Andrus Kivirähk tabavalt, et Reformierakonna tegelikuks auesimeheks ei ole mitte Siim Kallas, vaid Edgar Savisaar. Just Savisaare püsimine Keskerakonna eesotsas garanteerib Reformierakonnale Stenbocki võtmed. Kuidas küll järgmisi valimisi teha, kui Edgarit enam ei ole!? Seega: tuleb uus Edgar leida.

Selgub, et Reformierakonna uueks Edgariks on tõusmas Siim Kallas. Kui Edgarit ei ole väljaspool erakonda, tuleb leida ta kas või omade seas.
Jevgeni Ossinovski

Selgub, et uueks Edgariks on tõusmas Siim Kallas. Kui Edgarit ei ole väljaspool erakonda, tuleb leida ta kas või omade seas. Reeturit, kes, Keit Pentus-Rosimannust tsiteerides, laevanina ikka mutta lükkab, kui asjad näivad erakonna jaoks just päris heaks minevat.

Selle följetoni juures on kolm kriitilist küsimust. Esiteks, Nebokat oli Reformierakonna juhatuse poolt määratud Kallase presidendimeeskonda. Millise missiooniga töötas ta tegelikult? Oli tema ülesandeks Kallas presidendiks teha või hoopis põhja lasta?

Teiseks, kuidas saab Reformierakond teatada, et inimene, keda kaks aastat tagasi pakuti Eestile peaministriks ning kuu tagasi presidendiks, on tegelikult Kremli agent? Kui paljud reformierakondlased siis tegelikult Siim Kallase poolt valijameeste kogus hääletasid?

Kolmandaks, mida ütleb selline laimav rünnak oma auesimehe vastu selle erakonna sisemise olukorra kohta? Ma saan aru juhtide pettumusest, et presidendivalimiste eduseis totaalselt maha mängiti. See on kindlasti valus. Ent kui sellises olukorras orkestreerib erakonna juhtkond koordineeritult maitsetu lojaalsusrünnaku oma presidendikandidaadi vastu, on seis päris räbal. Kui emotsioonid nõnda ratsionaalsusest üle sõidavad, näib peataolek peaministrierakonnas tõsisem, kui võis arvata."