2012. aasta novembris soovis toonane riigikogu liige Jevgeni Ossinovski saada haridus- ja teadusministeeriumist dokumente, mis puudutavad vene koolide üleminekut eestikeelsele õppele, kuid koolijuhtide poolt ministeeriumile saadetud analüüsid oli ministeerium kuulutanud konfidentsiaalseks ja talle neid ei antud. Ministeeriumi väitel on tegemist töödokumentidega, mistõttu need ei kuulu avalikustamisele, vahendas ERR-i venekeelne uudisteportaal.

2013. aasta algul esitas Ossinovski Tallinna halduskohtule andmekaitse inspektsiooni ja haridus- ja teadusministeeriumi peale kaebuse, Aprillis tegi kohtunik Dagmar Maastik otsuse riigikogu liikme kaebust mitte rahuldada, põhjendades seda sellega, et nõutud dokumendid on tööalane kirjavahetus, mida avaliku teabe seaduse kontekstis käsitleda ei saa.

Ossinovski esitas selle otsuse peale apellatsioonkaebuse Tallinna ringkonnakohtule, kuna tema arvates oleks tulnud vaidlusalused dokumendid kehtestatud korra kohaselt registreerida, mis oleks võimaldanud nendega tutvuda, kuid ministeerium oli rikkunud valitsuse määrust töödokumentide registreerimise korra kohta.