Jevgeni Ossinovski kinnitas Delfile, et sotsiaaldemokraatide hinnangul ei sobi Juhan Parts kontrollikoja Eesti-poolseks liikmeks ja nemad endise majandusministri kandidatuuri ei toeta.

SDE esimees tõdes, et õigus enda kandidaat esitada on rahandusministril küll olemas, kuid nad on varemgi rääkinud, et ei ole mõtet saata välja kandidaati, kes hiljem valitsuses toetust ei saa. "Minu meelest on see ka Juhan Partsi suhtes natukene inetu, et esitatakse kandidaadiks ette teades, et ta sinna kohale ei saa. Nendest ei ole see väga mõistlik," ütles Ossinovski.

Eiki Nestor ütles Delfile, et riigikogu esimees kontrollikoja liikme määramisega ei tegele, sest see on valitsuse otsus, kuid möönis, et rahandusministril on õigus oma kandidaat esitada.

"Olukorras, kus üks valitsusliidu pool on juba ette teatanud, et ta ei toeta seda kandidaati, ma ei arva, et tegemist oleks kõige mõistlikuma praktikaga, mis aitaks konsensuseni jõuda," nõustus Nestor Ossinovskiga.

Rahandusminister Sven Sester teatas täna, et teeb valitsusele ettepaneku esitada hoolimata sotsiaaldemokraatide vastuseisust Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks endise majandusministri Juhan Partsi.

Sesteri sõnul valitakse vastavalt Euroopa Liidu toimimise lepingule kontrollikoja liikmeks isikuid, kes oma riigis kuuluvad või on kuulunud kontrolliasutustesse või kes on eriti pädevad selle ametikoha jaoks. "Nende sõltumatus peab olema väljaspool kahtlust. Leian, et Juhan Parts täidab nimetatud tingimused. Endise riigikontrolörina tunneb ta avalikku sektori auditeerimist ning on palju panustanud sellesse, kuidas see täna Eestis toimib," selgitas rahandusminister.