Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoda saatsid esmaspäeval peaminister Taavi Rõivasele kirja, milles uurisid, kas Ossinovski arvamust, et alkoholitööstus teenib inimeste tapmise pealt, jagab kogu valitsus.

Ossinovski sõnul on samad organisatsioonid pöördunud sama küsimusega ka tema poole ja ta vastab neile peatselt.

Tema sõnul on fakt, et alkohol tapab ja seetõttu on riigil kohustus kehtestada piiranguid, et alkoholitarbimist vähendada. Selle käigus kehtestatakse piiranguid alkoholitootjatele ja teistele alkoholiga ühte või teist pidi seotud ettevõtjatele, nagu reklaamitegijad.

Peaminister Taavi Rõivasega on ta rääkinud, et kui eelnõu saab valmis, siis tuleb seda ka valitsuses arutada. Hetkel on alles lõppemas esimene kooskõlastusring, teisipäeval toimub kohtumine huvigruppidega, kes kõik saavad oma arvamust avaldada.

Nende arvamuste põhjal muudetakse vajadusel eelnõu teksti ja seletuskirja ja seejärel läheb eelnõu justiitsministeeriumisse kooskõlastamiseks. "Protsess on pikk, ei ole põhjust rääkida, et otsuseid tehakse osapooli kaasamata," ütles Ossinovski.

Ta nentis, et alkoholitootjatel on selge ja õigustatud huvi müüa võimalikult palju oma kaupa, ent ühiskonnal on selge ja õigustatud huvi piirata alkoholi tarbimist, et kaitsta inimeste tervist.

"Kaalumise koht on, kas ettevõtlusvabadus, ettevõtete kasum ja laekuvad maksud kaaluvad üle rahvatervise ja turvalisuse eesmärgid. Uuringutest on selgunud, et alkoholitarbimise kogukulu on ühiskonnale suurem kui tulu," ütles Ossinovski. Tema välja pakutud piirangud on seetõttu õigustatud ja tõhusad.