„Vabaerakonnale on põhimõtteliselt vastukarva seisukoht, et see, kes kõvemini kisab, ongi poliitilises elus kõige võimekam tegija. Sõnades Eesti põhiseaduslikke väärtusi kaitsvad sotsid kehutavad hoopis ise äärmusi. Ilmekas näide on see, kuidas nad tahavad teha vihakõne kriminaalparagrahvist ühiskonda rahustav tööriist, eirates sõnavabadusega seotud probleemi. EKREl pole selliste pallide etteandmisel muud teha, kui muuta iga väärtusküsimus valikuks verivaenlase ja sõbra vahel,“ ütles Andres Herkel.

Tema sõnul on sellise olukorrani viinud vabadust põlgavate parteide veendumus, et nad peavad end vahendeid valimata tugevdama ning kõiki ühiskonnastruktuure endale allutama. „Selline mõtlemine oli omane ühele teisele erakonnale – NLKP-le. Erakonnad, kes valivad lõhestamise tee, ei väärtusta enam vabadust.“

„Olukorra parandamiseks tuleb võtta põhimõtteline suund – avatud demokraatia ja tugev kodanikuühiskond. See on võimalik siis, kui erakondadele ei anta seadusega suuri eriõigusi muude kodanikuühendustega võrreldes, ning nad loobuvad klientelistlikust ettehooldest kohalike kogukondade suhtes. Teiseks on oluline, et valija näeks ohtliku vastandumise kohad läbi ning suudaks Eesti ühiskonna ohtliku lõhestamise oma otsustega ära hoida,“ lõpetas Herkel.

SDE esimees Ossinovski on teinud kõne all oleva avalduse täna Postimehe intervjuus, kus ütles, et tema hinnangul on ainsad ausad erakonnad Eesti poliitmaastikul Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja sotsid.