"On teada, et nad on röövitud," kinnitas Matsulevitš ja avaldas lootust, et läbirääkimised sujuvad ja pantvangistatud inimesed lastakse varsti lahti.

Matsulevitš selgitas, et erimissiooni turvameetmed on ranged ja sellele pööratakse suurt tähelepanu. Kõik käitumis ja toimimisjuhised on tema sõnul täitmiseks. Erinevate missioonide puhul on need juhised kohandatud konkreetse maa olukorrale. "Kindlasti ka röövitud mehed järgisid neid turvaeeskirju, kõik on läbinud instruktaaži," kõneles ta.

Matsulevitš rõhutas, et tundlikus olukorras võib iga liigne sõna seada ohtu nende inimeste elu.

Rahumeelne missioon

Matsulevitši sõnul on OSCE poolt tegemist täiesti rahumeelse missiooniga nagu nimigi ütleb - julgeoleku ja koostöö organisatsioon.

"Oleme julgeoleku ja koostöö peal väljas. Me oleme relvastamata," rõhutas Matsulevitš. "Kui me sõidame autodega ringi, siis nendel valgetel autode on suurelt peal OSCE logod. Need on kaugele näha. Me ei liigu ringi nagu partisanisalk või salakuulajad. Oleme siin, et pidada dialoogi, otsida kontakti ja pingeid leevendada."

Ukraina erimissiooni mandaat anti 21. märtsil pooleks aastaks kuni 30. septembrini võimalusega seda pikendada kui olud seda nõuavad.

Matsulevitš viibib Ukrainas 30. märtsist. Missioon on kogu aeg kasvanud ja sellest võtavad osa vaatlejad kõikidest OSCE riikidest.

Ukraina erimissiooni mandaat on näeb ette vähemalt 100 vaatlejat koos võimalusega laiendada mandaati maksimaalselt 500 vaatlejani kogu riigi piires.

OSCE erimissioon on kümnes Ukraina linnas. Ida-Ukrainas on nende hulgas on Donetsk, Luhansk, Harkiv ja Nepropetrovsk. Missiooni peakorter on Kiievis.

Ukrainas tegutsev OSCE erimissioon kaotas eile kontakti oma vaatlejatega, sealhulgas ühe Eesti meeskodanikuga, kes töötasid rahutus Donetski oblastis.

Viimane kord oldi neljaliikmelise vaatlejate rühmaga kontaktis esmaspäeva õhtul. Lisaks eestlasele kuulusid rühma Türgi, Šveitsi ja Taani kodanik. OSCE teatas vaatlejate kadumisest Ukraina valitsusele.