2009. aasta 1. oktoobrist 11. novembrini toimuva prooviloenduse käigus testitakse 2011. aasta rahvaloenduse tarvis väljatöötatud andmekogumise meetodit ja tarkvara, teatas amet.

„Prooviloenduse õnnestumine on aluseks põhiloenduse edukale läbiviimisele," ütles statistikaameti REL 2011 projektijuht Diana Beltadze.

Vastavalt valitsuse rahvaloenduskomisjoni otsusele toimub 2011. loendus segameetodil. „See tähendab, et esimese lainena toimub veebiküsitlus ehk e-loendus ja kes seda võimalust ei kasuta, selle juurde koju tuleb küsitleja. Lisaks kasutatakse andmete saamiseks ka erinevaid riiklikke registreid," selgitas Beltadze.

Nii prooviloendus kui ka põhiloendus vältab kuus nädalat - e-loendusel saab osaleda kahel esimesel nädalal, näost näkku intervjuud viiakse läbi kolmel viimasel nädalal.

„Sel sügisel toimuv prooviloendus jäljendab täpselt 2011. aasta loendust, ainult väiksemas mahus," ütles Beltadze. „Prooviloenduse piirkondade valikul oleme lähtunud sellest, et esindatud oleks võimalikult erinevat tüüpi asumid - suurlinnad, maa-asulad, uuselamu- ja eramajade rajoonid," lisas ta. Piirkonna elanikke teavitatakse prooviloendusest ja selles osalemise võimalustest ka kirja teel.

REL 2011 prooviloendus toimub järgmistes piirkondades:

  • Ambla vald: Aravete alevik
  • Narva linn: Partisani tn 1, 3, 5, 7 ja 9
  • Tallinna Kesklinna linnaosa, Raua tänav; Tallinna Lasnamäe linnaosa Narva mnt, Ussimäe ja Linnamäe tee vaheline piirkond
  • Paide linn: Raudtee, Tiigi ja Jaama tänavate vaheline piirkond
  • Halinga vald: Pärnu-Jaagupi alev
  • Püssi linn: Kivitee ja Raudtee tänava vahele jääv piirkond
  • Rae vald: Peetri küla
  • Rõuge vald: Aabra, Augli, Haabsilla, Haki, Hallimäe, Heibri, Hinu, Hotõmäe, Hurda, Härämäe, Jaanipeebu, Jugu, Järveküla, Kadõni, Kahru, Kaluka, Karba, Kaugu, Kavõldi, Kellämäe, Kogrõ, Kokõmäe, Kuklasõ, Kurgjärve, Kähri, Kängsepä, Listaku, Lutika, Mikita, Muduri, Murdõmäe, Märdi, Mõõlu, Ortumäe, Paaburissa, Pulli, Pärlijõe, Põdra, Põru, Rebäse, Rebäsemõisa, Riitsilla, Ristemäe, Roobi, Ruuksu, Saarlasõ, Sadramõtsa, Saki, Savioru, Soemõisa, Soomõoru, Suurõ-Ruuga, Tialasõ, Tiidu, Tüütsi, Vanamõisa, Viitina, Viliksaarõ ja Väiku-Ruuga küla
  • Viimsi vald: Kelvingi ja Rohuneeme küla

Loenduse eesmärk on varustada avalikkust, teadusasutusi, kohalikke omavalitsusi, riigiasutusi ja ettevõtteid ning rahvusvahelisi organisatsioone kvaliteetse infoga riigi rahvaarvu, rahvastiku koosseisu, paiknemise ja rände ning eluruumide ja elamistingimuste kohta ning anda alusandmestik edasiseks riiklike statistiliste vaatluste korraldamiseks.

2011. aastal toimub rahvaloendus Eesti alal kümnendat korda. Varasemad loendused on toimunud 1881., 1897., 1922., 1934., 1959., 1970., 1979., 1989. ja 2000. aastal. 2010. ja 2011. aastal toimuvad rahva ja eluruumide loendused enamikes maailma riikides.