Orsent-TV-sse saabus kolmapäeval kultuuriministeeriumi meedia ja autoriõiguse osakonna levitalituse spetsialisti Helin Pertelsoni allkirjaga kiri, kus „seoses korralise kontrolli läbiviimisega” nõutakse telekanalilt, et viimane esitaks kultuuriministeeriumile 17. detsembril eetris kordusena olnud saate „Kuvalda” salvestis hiljemalt 22.12.2006, teatas Orsent TV.

Kirjale eelnes minister Palmaru telefonikõne telekanali juhtkonnale, kus ta ultimatiivses ja karjuvas toonis nõudis telesaate salvestist samaks õhtuks enda töölauale.

Orsent TV hinnangul soovib kultuuriminister Palmaru sisuliselt oma ametiseisundit ära kasutades kultuuriministeeriumi ametnike abil ringhäälinguseaduses ettenähtud korralise kontrolli sildi all teha „erakorralist järelvalvet” telesaate üle, mis juhtumisi kritiseeris Palmaru enda tegevust Sakala keskuse hoone lammutamisega seonduvalt.

“Palusin saate salvestust, sest minuni oli jõudnud teave, et saatejuhid olid esitanud ühekülgseid fakte, süüdistusi ja laimu kultuuriministri aadressil ning soovisin veenduda, kas see informatsioon vastab tõele. Seejuures ütlesin selgelt, et jutt on saatest, mis kannab nimetust “Kuvalda”,” õigustas oma käitumist eile ajakirjanduses minister Palmaru, millega tunnistas nii oma telefonikõnet kui ka tahtmatult paljastas kultuuriministeeriumi ootamatult päev peale ministri telefonikõne alustatud „korralise kontrolli” seotuse ministrit pahandanud telesaatega.

Telekanal Orsent-TV saatis reedel kultuuriministeeriumisse nimetatud 17.12.2006 kordusena eetris olnud „Kuvalda” salvestise koos omapoolse nõudekirjaga, milles tahab ministeeriumilt üksikasjalikku selgitust, mille alusel teostatakse „korralist kontrolli” erakorralisel viisil just nendes asutustes, kus Palmarule isiklikult ebameeldivaid teemasid juletakse käsitleda.

Nii alustati käesoleval aastal väidetavalt ainsat kultuuriministeeriumi haldusalas läbiviidavat „korralist teenistuslikku järelvalvet” just Eesti Arhitektuurimuuseumi tegevuse üle ja seda vahetult peale seda kui selle muuseumi direktor Karin Hallas-Murula kritiseeris teravalt ministri tegevust Sakala keskusega seonduvalt.

„Küsime minister Palmarult, kas ta on andnud eraldi korralduse käivitada see korraline kontroll, millele meile saadetud kirjas viidatakse ja mis kujul sai see vormistatud ministeeriumi siseselt. Teiseks huvitab meid, kas Orsent-TV kontrollimine oli kantud ka ministeeriumi aasta tööplaani. Samuti soovime teada, kas oleme ainsad, keda kontrollitakse ja mis on kontrolli tegelik põhjus. Kindlasti oleks huvitav teada, millist survet on minister avaldanud kontrolli läbiviimiseks ministeeriumi ametkonnale ja kuidas ta kavatseb seda põhjendada avalikkusele” sõnas kultuuriministrilt telefoni teel esmaspäeval litsentsi äravõtmise ähvarduse saanud telekanalijuht Titova.

„Kui minister kasutab selgelt ära oma ametipositsiooni, et rünnata vaba ajakirjandust ja õhutada Eestis enesetsensuuri kehtestamist, siis tuleb kasutada sõnavabaduse ja demokraatia kaitseks ära kõiki õigusriigis ette nähtud vahendeid taoliste bütsantslike meetodite välistamiseks edaspidi.” kommenteerib Orsent-TV juhatuse liige Taisia Titova.

„Võib olla, on minister Palmaru ja tema koduerakond Keskerakonna unistus ongi see, et Eestis elavad venekeelsed inimesed saaksid sündmustest ainult kobruleht „Pravo i Pravda” vahendusel. Kuid Eesti rahvas ja vaba ajakirjandus ei saa lubada, et minister Palmaru käsitleb 21. sajandil vabas ja demokraatlikus Eestis ajakirjandust nagu ta tegi seda oma ajal ENSV EKP Keskkomitee propagandapealikuna” lausus mitukümmend aastat televisiooni ja ajakirjandusega tegelenud Titova.

Telesaate „Kuvalda” üks autoreid Nikolai Stelmach peab ministri käitumist ennekuulmatuks ja nahaalseks. „Samas ei ole midagi imestada, sest varemgi on end meediadoktorina esitleva minister Palmaru tegutsemine meenutanud pigem teise end doktoriks nimetanud kurikuulsa propagandisti Joseph Goebbelsi käsitlusi meediaga ümberkäimisest. Samas peaks minister aru saama, et ta ei ela enam ENSV-s, ei ole kompartei tippfunktsionäär ja tema telefoniõigus kadus koos tema musta Volgaga prügimäele”

Kultuuriminister Palmarut ajas marru Orsent-TV üks populaarsemaid saateid “Kuvalda”, mis ilmub otse-eetris igal teisipäeval kell 21.15, kus saatejuhid Nikolai Stelmach ja Indrek Raudne käsitlesid Sakala keskuse võimaliku mahalammutamise teemat.