Õppusel harjutati kriisikomisjoni tööprotseduuri ulatusliku lumetormi korral, kus väga keeruliste ilmastikuolude tõttu puudub praamiühendus saartega, teed on kohati läbimatud, sideteenused on häiritud ning lisaks on katkenud ka vooluühendus paljudes kohtades üle Eesti.


Järgnev on ülevaade kriisikomisjoni õppuse stsenaariumist!


Eestimaad on tabanud kolm päeva kestnud äge lumetorm. Eesti idaosa on suure lumekatte all, nii põhi- kui tugiteed on kinni. Lääne pool on lumikate natuke õhem. Tänaseks päevaks on maanteeamet suutnud põhi- ja tugiteed puhtaks teha.


Alatskivil oli saalibändi võistlus. 400 last tuli üle Eesti kokku ja jäid lumevangi. Tekkisid veel terviserikked. Oli tegemist astmaatikutega, kes arstiabi vajasid.


Asjade kokkulangevuse tõttu (madal õhurõhk, tugev tuul edelast) tekkis eile õhtul kella kuueks Pärnus olukord, kus vesi oli oma normaaltasemest 2,5 meetrit kõrgemal, mis tähendab seda, et suur osa Pärnu linna ranna elamurajoonist on vee all. 44 alajaama olid rikkis.


Hiiu- ja Saaremaal puudus igasugune elektritoide, sest tormi ja külma tõttu läks rivist välja elektriliini jäitevastane seadistus. Sinna kuhjus lumi, traadid ja mastid katkesid. Pooleteist kilomeetri ulatuses tammi kõrval olevatel elektriliinidel on 13 masti külili, traadid puruks ja nii õnnetult, et see kõik on seal tammi peal hunnikus.


Esmased kahjud likvideeriti


Täna hommikuks on saavutatud olukord, kus tee on suudetud masti ja juhtme jääkidest vabastada. Muret teeb ilmaprognoos, mis lubab jätkuvalt -20 kraadi külma.


Perspektiiv saarlastel ja hiidlastel on vähemalt mõni päev olla ilma vooluta. Piirkondlikud ja kohalikud kriisikomisjonid olid oma tööd teinud. Elering oli juba eile oma kriisikomisjoni kokku kutsunud ja pakkunud välja lahenduse, milleks oli ajutise liini püstiajamine. Võetakse metsast umbes 50 mändi, tehakse nendest ajutised mastid ja pannakse traadid peale. Ja saarlased ja hiidlased saavad voolu tagasi.


Lisaks Saaremaale ja Hiiumaale on üle riigi 145 000 klienti ilma vooluta. Samal ajal Saare- ja Hiiumaal umbes 25 000 klienti.


Siseminister Marko Pomerants tõdes, et päriselus on seda keeruline teostada, sest sellise madala temperatuuriga ei saa neid tööd väga hästi teha.


Kutsuti kokku kriisikomisjon


Kuna prognoosi kohaselt jääb olukord keeruliseks ka järgmiseks nädalaks, siis oli põhjust kutsuda kokku valitsuse kriisikomisjon, mis koosneb kantsleritest.


Hommikul kell 8 kogunes vabariigi valitsuse kriisikomisjon, kuhu kõik õigeaegselt ei jõudnud, kuna Kolde puiesteel oli veeavarii, mille tõttu oli liiklus häiritud. Kuulati üle ülevaated ning tutvuti olukorraga.


"Meil oli videosild Lõuna-Eestisse, kus Alatskivi olukord hakkas juba lahenema. Et aga elu Pärnus saaks edasi minna oli vaja oodata alajaamade kuivamist ja vee taganemist. Saartel vajasid umbes 20 000 inimest evakueerimist või ümberpaigutamist oma külmadest kodudest sooja kätte.


Analüüsi käigus selgus, et põhimõtteliselt sellise suurusjärguga kriisiga saaks hakkama hakkama riigiteenistused ilma eriolukorda välja kuulutamata, kui me lähtuksime lihtsalt ratsionaalsetest aspektidest ehk lokaalsed ja regionaalsed kriisikomisjonid töötavad. Kohalikud omavalitsused aitavad kaasa.


Kuulutati välja eriolukord


"Mina läksin kriisikomisjonist valitsuskabinetti teadmisega, et tegelikult on valitsusel 50/50 võimalik minna meie haldusala ja ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi haldusala inimeste tegevusega edasi, aga võib kaaluda ka eriolukorra välja kuulutamist," ütles Pomerants.


Diskussiooni tulemusena jõuti selleni, et eriolukorra võiks siiski välja kuulutada, seda peaks tegema Saare- ja Hiiumaal.


Eriolukorra juhiks saaks siseminister, kes peab lähtuma sellest, et ta kasutab erakorralisi meetmeid nii vähe kui võimalik. Kindlasti oleks eriolukorra kuulutamine garantiiks nendele, kes erasektorist peaksid selle olukorra likvideerimisele appi tulema. Samuti looks eriolukord soodsa pinnase kommunikatsiooniks. Eriolukord annaks ka hea kogemuse, sest Eestis ei ole siiamaani eriolukorda kunagi välja kuulutatud.


Pomerantsi sõnul saaks normaalse elu Saare- ja Hiiumaal taastada viie päevaga.


Vaata videost, kuidas päästeamet õppust kommenteerib!