Opositsiooni saadikud rõhutavad vajadusele tagada tegus ja efektiivne järelevalve prokuratuuri ning teiste uurimisorganite tegevuse üle kodanike põhiseaduslike õiguste, eriti süütuse presumptsiooni põhimõttest kinnipidamisel, sealjuures sekkumata konkreetsete kriminaalasjade menetlemisse, edastas Rahvaliidu pressiesindaja.

„Vaatamata sellele, et justiitsminister on oma esinemistes möönnud probleeme nii kriminaalasjade eeluurimise kui ka kohtus läbivaatamise venimisega, samuti uurimismaterjalide põhjendamatu lekkimisega ajakirjandusse, ei ole justiitsminister reaalseid samme olukorra parandamiseks astunud,” ütles riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli.

Arupärimises viidatakse, et mõnedel juhtudel on prokuratuur teatanud kriminaalasja algatamisest ajakirjanduses avaldatud materjalide põhjal, samal ajal teistes analoogsetes asjades ei ole peetud vajalikuks samaväärsetele materjalidele üldse reageerida ilma oma kaalutlusi avalikkusele põhjendamata. Opositsioonierakondade hinnangul on selline valikuline ja ebavõrdne kohtlemine vastuolus demokraatliku õigusriigi põhimõtetega.

Arupärijad peavad kahetsusväärseks, et isikute kergekäeline kahtlustatavaks kuulutamine koos uurimisinfo lekkimise ja asjade läbivaatamise venimisega riivab ülemääraselt ja ebaproportsionaalselt inimeste põhiseadusliku süütuse presumptsiooni põhimõtet, kujundab juba ette süüdimõistvat hoiakut avalikkuses ning sellega raskendab õiget ja õiglast kohtumõistmist.