Eelnõu esitajad on seisukohal, et riigikogu ei saa olla kõrvaltvaataja Eesti metsas toimuva suhtes. „Probleemkomisjoni moodustamine on parlamendi poolne võimalus osaleda riigimetsas kavandatavate reformide ja metsanduses üleskerkinud küsimuste lahendamisel,” ütles Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli opositsiooni ühisavalduses.

Komisjoni ülesanne on analüüsida Eesti metsanduse arengukava aastani 2010 täitmist ning riigimetsasüsteemis kavandatud ümberkorralduste otstarbekust. Vastavalt analüüsi tulemustele ettepanekute tegemine valitsusele ja riigikogule seoses metsanduse uue arengukava koostamisega ning metsanduses ilmnenud probleemide lahendamiseks.

Riigikogu opositsioonierakondade hinnangul seavad riigimetsas kavandatavad reformid ohtu Eestimaast ligi veerandit katva hindamatu väärtusega elu- ning looduskeskkonna — Eesti riigimetsa tuleviku.

„Eelnõu esitajad on seisukohal, et riigimetsa kui meie ühisvara tulevik vajab igakülgset arutelu ja kogu ühiskonna üksmeelt, kaasa arvatud arutelu ja otsustamist riigikogu tasemel, sealhulgas ka metsanduse pikaajalise arengukava raames,” märkis Rüütli.