Opositsiooniline Mõõdukate erakond teatas esmaspäeva hommikul kavatsusest kaotada parlamendi järgmisest koosseisust riigikogu liikme maksuvaba esindustasu ja siduda riigikogu liikme alampalk lahti Eesti keskmisest palgast. Ennelõunal tegi samasuguse ettepaneku ka Isamaaliidu saadikurühm.

Praegu saab riigikogu lihtliige neli keskmist palka, peale selle 20 protsenti palgast kuus maksuvaba esinduskulu, väljastpoolt Tallinna parlamenti valitud saadikud saavad veel korterikompensatsiooni ja päevaraha. Riigikogu liikmetel on ka võimalus saada autokasutamise eest kompensatsiooni.

“Tegin eelmisel nädalal kolleegidele ettepaneku läheneda avalikkuse õiglustunnet riivavatele probleemidele radikaalselt ning esmaspäeva hommikul leidsid minu ettepanekud saadikurühmas ka mõistmist,” teatas riigikogu liige ja Mõõdukate esimees Toomas Hendrik Ilves.

Isamaaliidu saadikud tegid ettepaneku, et riigikogu juhatus kutsuks kiiresti kokku riigikogus esindatud erakondade ümarlaua, et ühtlustada ja kooskõlastada erinevate parteide ettepanekuid riigikogu liikmete palga ja soodustuste süsteemi muutmiseks.

Isamaaliit märkis, et selle partei poliitikud on alates 1992. aastast korduvalt esitanud seaduseelnõusid, et muuta riigikogu liikmete palgasüsteem läbipaistvamaks ja selgemaks, kuid seni pole need ettepanekud heakskiitu leidnud. Isamaaliit ise oli võimuerakond aastatel 1992-1994 ja 1999-2001.

“Isamaaliit loodab, et praegu ülestõstetud küsimus riigikogu liikme palgast ei ole seotud vaid valimiskampaaniaga, vaid et see viib olukorra paranemiseni,” ütles Isamaaliidu esimees Mart Laar esmaspäeval saadikurühma koosolekul.

Riigikogu juhatus arutab parlamendiliikmete kompensatsioone ja lisatasusid teisipäeval.