Täna kohtunud riigikogu opositsioonierakondade juhid Kadri Simson (Keskerakond), Andres Herkel (Vabaerakond) ja Martin Helme (EKRE) leppisid kokku tuleval nädalal sisse antava peaministri umbusaldusavalduse tekstis ning nüüd asutakse fraktsioonides umbusaldusele allkirju koguma, teatas Keskerakond pressiteate vahendusel. Umbusaldamise algatamiseks riigikogus on vaja 21 häält ning peaministri umbusaldamiseks ja valitsuse tagasiastumiseks on oluline 51 parlamendisaadiku toetus.

Juhan Partsi Euroopa Kontrollikotta läkitamine oli vaid üks osa pikemast eksisammude jadast.
Andres Herkel

Reformierakonna koalitsioonipartnerite viimase aja väljaütlemised on innustanud opositsiooni ning nii loodetakse, et umbusaldusega liituvad ka paljud IRL-i ning SDE fraktsioonide saadikud. "Täna on näha kõigis kolmes valitsuserakonnas suurt rahulolematust peaministri suhtes. Taavi Rõivas on muutunud seisaku sümboliks ning Eesti inimesed ootavad uut valitsusjuhti," selgitas umbusalduse tagamaid Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

"Juhan Partsi Euroopa Kontrollikotta läkitamine oli vaid üks osa pikemast eksisammude jadast. Kui me soovime, et Eesti väljuks tänasest seisakust, tuleb algust teha valitsusjuhi vahetusega," lisas Vabaerakonna esimees Andres Herkel.

Lisaks jagub opositsioonil kriitikat haldusreformi teemadel, tervishoiu rahastamise ja pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse osas. "Kui sellele lisada jooksvad ebaõnnestumised praamiliikluse korraldamisel ning riigiettevõtete juhtimise jätkuv politiseerimine, siis on põhjuseid küllaga," märkis Herkel.

Vabaerakonna fraktsiooni esimehe sõnul on IRL-i esimees Margus Tsahkna selgelt välja öelnud, et riik on sohu kinni jäämas. "Lõvina erakonna volikogul esinemisest ja valitsuse liikmena valitsusjuhi teravast kritiseerimisest ei piisa. Vaja on tegusid ja julgust riskida parema valitsuse nimel, mis keskenduks mitte ellujäämisele, vaid muutustele," ütles Herkel.

Sama ootus on Vabaerakonnal ka sotside suhtes. "Urve Palo räägib, et nende seas on palju Reformierakonna juhtimispraktika vastaseid. Aga tuldagu siis välja ja hääletatagu Rõivase umbusaldamise poolt. Me kindlasti küsime tuleval nädalal allkirju ka IRL-i ja sotsiaaldemokraatide esindajatelt. Nad peavad lõpuks oma identiteediprobleemile selge vastuse andma, sest ei saa olla ühekorraga valitsuse poolt ja vastu," ütles Herkel.

Simson Rõivasele: pattude loetlemine on võtnud kaua aega

Peaminister Taavi Rõivas jälgib enda sõnul suure põnevusega opositsiooni suutmatust otsustada, mida talle ette heita. "Vanasti võttis kriitika sõnastamine tunde, nüüd nädalaid," kirjutas Rõivas sotsiaalmeedias.

Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson ei jätnud Rõivasele vastust võlgu. "Peaministri pattude üles loetlemine ja kirja panemine on võtnud üsna kaua aega, sest kõigil meil on Taavi Rõivasele etteheiteid, mida soovitakse umbusalduses näha. Tänaseks oleme avalduse teksti opositsiooni sees paika saanud ning meie plaan on peaministri umbusaldus tuleval nädalal sisse anda," kommenteeris Simson.

EKRE fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul hindavad Eesti elanikud peaminister Taavi Rõivase toimetulekut oma tööga mitterahuldavaks. "Seda on korduvalt kinnitanud Turu-uuringute AS-i läbiviidud esindusliku valimiga küsitlused, kus viie palli skaalal on hinnang peaministri tööle jäänud korduvalt alla skaala keskmise. „Taavi Rõivas on ühte moodi madalalt hinnatud rahva, koalitsiooni ning ka opositsiooni seas. Suutmatus langetada otsuseid ning juhtida enda valitsust on viinud meid olukorda, kus peaminister ei saa enam jätkata. Nõuame Rõivase taandamist," rääkis Martin Helme.

Riigikogu opositsioonierakonnad kavatsevad peaminister Rõivase umbusaldusavalduse esitada 7. novembril. Opositsioonierakondadel on kokku 42 häält (Keskerakonnal 27, Vabaerakonnal 8 ning EKRE-l 7).