"Selle aasta augustikuus avastasime, et meie organisatsioonis raamatupidamisega tegelev inimene on kõrvaldanud meie raha," rääkis eile SHL-i juhatuse esimees Signe Ratas, kirjutab Saarte Hääl.

Eile tunnistati üles, et SHL-ile raamatupidamisteenust osutanud Tiiu Randma kandis liidu kontolt raha lihtlabasel kombel oma kontole. Seda kinnitasid nii Signe Ratas kui ka Eesti haridustöötajate liidu (EHL) juhatuse esimees Sven Rondik.

Ratas tunnistas, et SHL-i revisjonikomisjon usaldas raamatupidajat ja tolle esitatud dokumente. Niisamuti kinnitati ka majandusaasta aruandeid. Alles augustis oli Signe Ratas pangakontot vaadates avastanud, et seis pole selline, nagu olema peaks.

"Me oleme harjunud mõtlema, et halvad asjad juhtuvad tavaliselt ikka kellegi teisega ja kuskil mujal. Šokk on suur, kui avastatakse, et see nii ei ole. Nii juhtus ka meiega," nentis Ratas ja lisas, et kindlasti tuleks toonitada, et raamatupidaja ei olnud õpetaja.

Signe Ratas märkis, et on väga kahetsusväärne, et selline asi juhtus just nüüd, kui ka saarlased on minemas Toompeale palgatõusu eest võitlema.

Avastanud varguse, teavitas Ratas oma sõnul kohe ka riiklikku organisatsiooni ja peatas raamatupidaja tegevuse. "Raamatupidaja tunnistas oma tegu ja lubas kirjalikult, et korvab tehtud kahju novembri lõpuks," rääkis SHL-i juht ja lisas, et kui ta seda ei tee, siis käitutakse temaga seaduses ettenähtud korras ja seaduse kogu rangusega.

SHL otsustas siiski sõlmida raamatupidajaga kokkuleppe, et ta kannab kõrvaldatud raha tagasi. Ratas märkis, et eesmärk on ikkagi eelkõige raha tagasi saada, mitte inimest karistada. SHL-i juht lisas, et konsulteeris enne säärase otsuse tegemist ka politseiga.

Kui suur tõenäosus SHL-il raha tagasi saada on, Ratas ennustada ei tahtnud. Siiski mainis ta, et kui praegu peaks raha tagasi saamise garantiiks pea pakule panema, siis ei saaks seda üllatuseks pidada, kui ta oma peast ilma jääks.

Siiski on paljud Saarte Häälega rääkinud SHL-i liikmed imestanud, miks asja kohe politseisse ei antud, vaid mindi kokkuleppele. Asjale seadusliku käigu andmist pooldas ka EHL-i juht Sven Rondik. "See on sigadus. Kuna raha on pihta pandud, peaks seda uurima politsei," ütles Sven Rondik, võrreldes Saaremaal toime pandud rahavargust kurikuulsa Avo Viioli tegutsemisega, kes Kultuurikapitali raha virutas ja nüüd justkui õige mees ringi käib.

"Saaremaal on ju ka vargus toime pandud ja kena on küll kuulda, et ta lubas raha tagasi anda, kuid see ei tähenda siiski, et kuritegu pole toimunud," lausus Rondik.

Ametiühinguliidri sõnutsi on Saaremaa haridustöötajate liit iseseisev mittetulundusühing oma raamatupidamisega ja temal pole õigust saarlaste tegemistesse sekkuda. Küll aga saatis EHL kirja kõikidele maakonna- ja linnaliitudele, juhtides tähelepanu vajadusele tõhustada finantskontrolli, et ära hoida taolise olukorra tekkimise võimalus.

Saarte Hääl küsis eile hommikul politseist, kas artikli põhjal algatatakse ka uurimine. Politsei kõneisik Hedy Tammeleht vastas eitavalt, kuna uudis põhinevat kuulujuttudel. Õhtul ütles Tammeleht võimaliku uurimise kohta, et politsei annab vastuse neljapäeval.