Selle aasta esimese üheksa kuu seisuga on munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk 1094 eurot, mis ületab Eesti kolmanda kvartali keskmist palka 5 protsendi võrra. Õpetajate miinimumpalk on käesoleval aastal 900 eurot.

Haridus- ja Teadusministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mille kohaselt suureneb õpetajate miinimumpalk algava aasta 1. jaanuarist 900 eurolt 958 euroni, mis omakorda aitab kasvatada õpetajate keskmist töötasu vähemalt 6,4 protsenti ehk 1149 euroni.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ütles, et eesmärk on tõsta 2019. aastaks munitsipaal-, era- ja riigikoolide õpetajate keskmine palk 120 protsendini Eesti keskmisest.

Ministri sõnul kinnitavad palgatõusu tähtsust ka äsja Riigikogus vastuvõetud seadusemuudatused, mis suunavad haridustoetuse ca 2,7 miljoni euro suuruse investeeringukomponendi õpetajate töötasu kasvu. "Haridustoetuses suurendame õpetajate palgaraha osakaalu. Riiklikud investeeringud samal ajal oluliselt kasvavad, ent need on koostöös omavalitsustega suunatud koolivõrgu korrastamisele," rõhutas minister Ligi.

Haridus- ja teadusministeerium saatis määruse eelnõu rahandusministeeriumile, Eesti Linnade Liidule, Eesti Maaomavalitsuste Liidule, Eesti Haridustöötajate Liidule, Eesti Õpetajate Liidule ning Eesti Koolijuhtide Ühendusele.

Omavalitsused ning erakoolide pidajad saavad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust. Haridustoetus sisaldab praegu toetust õpetajate, õppealajuhatajate ja koolijuhtide palkadeks ning täienduskoolituseks, investeeringuteks, õppekirjanduseks ja koolilõunaks.

Viimastel aastatel on haridustoetuse investeeringukomponent olnud ca 2,7 miljonit eurot aastas. Aastatel 2015–2020 on kavandatud kaasajastada jätkusuutlike üldhariduskoolide taristut ca 241 miljoni euro eest, s.o kuue aasta lõikes keskmiselt enam kui 40 miljoni euro eest aastas.