Eesti haridustöötajate liit saatis riigikogu Reformierakonna ja IRL-i fraktsioonile avaliku pöördumise, milles sedastab, et mõlemad erakonnad on taganenud on varasemate lubaduste täitmisest, kuna tegid otsuse, et järgmise aasta eelarves pole raha avaliku sektori töötajate palkade tõstmiseks.

Kuna erakonnad oma valimisprogrammides rõhutasid hariduse prioriteetsust ja vajadust õpetajate töö väärtustamiseks, siis küsitakse, kas Reformierakond ja IRL, kes olid ka eelmises koalitsioonis, ei teadnud, et lubatut ei ole 2012. aastal võimalik täita. Liidule tundub see väheusutav ja leitakse, et õpetajaid on teadlikult petetud.

Kui need väited on valed, siis soovitatakse erakondadel mitte otsida põhjendusi, miks palka ei saa tõsta, vaid lahendusi, kuidas seda saab teha. „2012. aasta eelarvesse 34,5 miljoni lisaraha (0,56 protsendi riigieelarvest) lisamine õpetajate 20-protsendiseks palgatõusuks ei tähendaks Eestile katastroofi, vaid oleks riigikogu liikmete hea tahte tulemus,“ leitakse pöördumises.

Kirjas leitakse ka, et peaminister Andrus Ansipi ebamäärane lubadus õpetajate palgaküsimuse võimalikuks lahendamisest 2013. aastal ei ole tõsiseltvõetav. Haridustöötajate liidu juhatuse esimees Sven Rondik leiab, et üks võimalus oleks vajalik raha saada maksu- ja tolliameti haldussuutlikkuse tõstmisel riigivõlglaste 360 miljoni eurose võla vähendamiseks või uue seaduse rakendamisega salakütuse sissetoomise osakaalu vähenemisest.

Kirjas rõhutatakse, et koolivõrgu ümberkorraldamine ja olemasoleva raha otstarbekam kasutamine aitavad palgaprobleeme lahendada alles aastate pärast. Liit tänab Keskerakonda ja sotse nende toetuse eest, kuid märgib, et õpetajate töö väärtustamiseks läbi palganõudmiste täitmise, peaks ettevõtmisel olema ka Reformierakonna ja IRL-i fraktsiooni liikmete aktiivne toetus.

Kirjas märgitakse, valitsuse negatiivset suhtumist õpetajate palgaprobleemide käsitlemisel näitab see, et õpetajate avalikul meeleavaldusel ei peetud vajalikuks esitatud pöördumistki vastu võtma. Kiideti samas riigikogu esimees Ene Ergmad, kes leidis aega nii pöördumise vastuvõtuks kui ka pikemaks vestluseks õpetajate esindajatega.

Haridustöötajate liit ja õpetajad ootavad riigikogulastelt positiivseid otsuseid alammäärade tõstmiseks uue aasta 1. jaanuarist. Leitakse, et õpetajad ei peaks võimu- ja valitsemisorganeid survestama, vaid küsimused peaksid saama lahenduse läbirääkimiste teel. Õpetajad olid 2009. aastal sisseseatud 8-protsendilise palgatõusu tühistamisse mõistvalt, kuid ei näe põhjust, mis takistaks 20-protsendilist palgatõusu 2012. aastal.