Täna saab lastel suvepuhkus läbi ja esimesse klassi läheb sel õppeaastal ligi 15 000 õpilast. Kokku alustab kooliaastat umbes 139 000 üldhariduskoolide õpilast. Nende õpetamine on nii kooli, kodu kui ka kogu ühiskonna privileeg ja kohustus, teatas Lastekaitse Liit.

Meil kõigil on kohustus arvestada nendega, kes on meie ümber, ning anda parim, et koolikeskkond oleks turvaline ning ohutu. Just selleks on loodud ka Koolirahu kampaania. Nii kirjutati täna alla lepingule, mis algab sõnadega: "Soovides, et 2015/2016 õppeaastal valitseks Eesti koolides töine ja sõbralik meeleolu ning õpilaste ja õpetajate koostöö tugineks teineteise mõistmisele ja usaldusele, lepime kokku järgnevas..."

Eelmise aasta tarkusepäeval hõisati Viljandis "Üheskoos!", aasta varem Kuressaares "Koos on kena!", mida tuleval aastal Kärdlas hüütakse, saame alles teada. Algaval õppeaastal kutsub Türi vald kõiki mõtlema ja tegutsema teemal "Üheskasvamine".

Lastekaitse Liidu presidendi Loone Otsa sõnul tähendab kasvamine muuhulgas ka seda, et igaüks meist mõistab oma õigusi ja kohustusi, et me hoolitseme koos selle eest, et igaüks koolis oma osaga hästi hakkama saab.

"Rahvusvahelisel tarkusepäeval peame meeles, et lisaks laste õigusele ja kohustusele koolis käia, on tal ka kohustus koolis hästi käituda. Meil, täiskasvanuil, on aga kohustus aidata lastel ja noortel kasvada ühiskonna täisväärtuslikeks liikmeiks. Koolirahu moto "Üheskasvamine" tähendab partnerlust. Ka meie ise peame oma lastega ühiselt kasvama ja selleks aega võtma. Iga aastaga on koolis käia keerukam. Õpetaja ning vanem peavad suutma olla lapsele toeks," rõhutas Ots.

Aktusel allkirjastasid Koolirahu aasta lepingu haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, MTÜ T.O.R.E tegevjuht Kristel Päll, MTÜ Lastekaitse Liit president Loone Ots, Eesti Õpilasesinduste Liidu juhataja Aron-Antti Vaino, Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ja kõik Türi vallas tegutsevate koolide juhid.

Koolirahu lepingu sõlmivad ka kõigi Türi valla koolide õpetajad ja õpilased järgmistel päevadel oma koolides.