“Ja siin me nüüd seisame — sümboolse 20. augusti kivi juures ja meenutame toonaseid aegu. Eestis ei leidu kalliskive, kuid mõned kivid on meile siiski kallimad kui teised. Lisaks põllu ja paekividele on meile olulised ohvrikivid, piirikivid, veskikivid ja mälestuskivid,” kõneles Savisaar tihedas vihmasajus peetud üritusel, teatas Raepress.

“Öeldakse küll, et kaks kõva veskikivi head jahu ei jahvata. Sama pikalt, kui meil on taasiseseisvust, on Eestis jahvatatud ühte olulist teemat. Juba 17 aasta eest, vahetult pärast taasiseseisvumist, tõusis päevakorda Tallinna peaväljaku tulevik. Küll heideti kive üksteise kapsaaeda ja veeti vägikaigast. Mul on siiralt hea meel, et tänaseks päevaks on toimunud otsustav läbimurre ja Vabaduse väljak saab kapitaalselt uuendatud ning mis veelgi tähtsam — sinna kerkib nüüd ka Vabadussõja Võidusammas.“

Tseremoonial osales ka president Arnold Rüütel.

Keskpäevast kuni kella 17 oli Tammsaare pargis lastele avatud “Teadmiste õu”, mis on tulvil põnevaid teadusega seotud tegevusi ja katseid. Kell 15 algas Raekoja platsil kontsert “Klassika hitid”, kus Üle-Eestilise Noorte Sümfooniaorkestri esituses kõlab valik maailmamuusika varasalve parimatest paladest. Üritust juhivad Märt Avandi ja Ott Sepp.