Esikohal on selles vallas muidugi nn jõuministeeriumid, kuid ööpäevast valmisolekut peavad demonstreerima ka mitmete teiste ministrite alluvad.

Jõuministeeriumid hoiavad riigil silma peal

Kaitseministeeriumi hoones viibivad ööpäevaringselt valverühma kaitseliitlased, kes tegelevad hoone valvamise ja julgeoleku tagamisega.

“Lisaks sellele on kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse ja operatsioonide osakonnas töötajate seast pidevalt kindlaks määratud üks valveametnik, kes on ööpäevaringselt telefoni teel kättesaadav ning kes vajadusel kogub ja vahendab informatsiooni nii Eestis kui ka välismaal toimuvate erakorraliste vahejuhtumite kohta,” selgitas Delfile ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

Ka siseministeeriumis töötab ööpäevaringselt vajalik arv teabe- ja analüüsiosakonna spetsialiste ning valvelaua töötajaid, kinnitas pressinõunik Kristina Kareva.

Vanglate eest vastutav justiitsministeerium kuulub samuti sarnasesse kategooriasse. “Justiitsministeeriumi vanglate osakonnas on tavaliselt neli inimest, kes seoses oma tööülesannete täitmisega on telefonivalves ja vajadusel valmis reageerima 24 tundi ööpäevas. Samuti peavad ööpäevaringselt olema kättesaadavad ning reageerimisvalmis ministeeriumi kantsler, avalike suhete talituse töötajad ja üks autojuht,” ütles pressiesindaja Diana Kõmmus.

Välismaaga tuleb suhelda igal ajal

Helen Rits väisministeeriumi pressitalitusest tunnistas, et ka nende asutusel on ööpäevaringselt operatiivne reageerimisvalmidus.

“Välisministeeriumis on kolm valvesekretär-asjaajaja ametikohta. Nimetatud valvesekretärid töötavad graafiku alusel ja nende tööaeg on valdavalt öösel. Lisaks on meil üks lepinguline töötaja, kes asendab valvesekretäre nende puhkuste, haiguste ja muude äraolekute ajal,” sõnas ta.

“Lisaks valvesekretärile on roteeruva graafiku alusel konsulaarvalves välisministeeriumi konsulaarosakonna töötajad, kes on valmis vastama ööpäevaringselt töötavale konsulaarabi telefonile, et abistada võõrsil hätta sattunud Eesti inimesi,” lisas Rits.

Kuigi keskkonnaministeeriumis ega sellele alluvas keskkonnaametis keegi öösel tööl ei ole, ei ole põhjust keskkonnaalase valmisoleku pärast ka öösel muretseda.

Kiirgusosakonnas on küll 24-tunnine valve, aga see pole öötöö, vaid valmisolek,” selgitas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu.

Ka keskkonnainspektsioonis on korraldatud öine valve. “Igas maakonnas on üldjuhul kaks inspektorit valmisolekus, et saabunud reostusteadet või muud keskkonnarikkumisega seotud teadet kontrollida ja vastavalt olukorrale tegutseda. Keskkonnainspektsioonil on valvetelefon 1313, mis võtab ööpäevaringselt vastu teateid keskkonnareostuste ja võimalike keskkonnaalaste õigusrikkumiste kohta. 1313 operaator edastab saabunud teate vastava
regiooni valvesolevale inspektorile,” loetles Merisalu.

President ja peaminister on samuti öötööks valmis

Presidendi kantseleis on öösiti tööl hoone ning riigipea ja tema perekonna turvalisust tagav personal ning valvesekretär, teatas pressiesindaja Kristel Peterson.

Riigikantselei inimesed öösel tööl olema ei pea. Peaministri sekretär-asjaajaja on õhtul tööl vähemalt kuni peaministri tööpäeva lõpuni, tavaliselt lõpeb tema tööpäev kella 21-23 paiku. “Öösel, puhkepäevadel ja riigipühadel on peaministri valvesekretär koduses telefonivalves — graafiku alusel valves olev sekretär peab olema kättesaadav kiireloomuliste tööülesannete täitmiseks väljaspool tööaega,” lausus Liina Lepik valitsuse kommunikatsioonibüroost.

“Valitsuse kommunikatsioonibüroost kuuluvad Vabariigi Valitsuse kriisikomisjoni teavitusgruppi viis töötajat, kes peavad olema 24 tundi ööpäevas valmis alustama tööd kriisi olukorras,” lisas Lepik.