Sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna peaspetsialist Mare Jõeorg kommenteeris, et praegu on käsil töövõimetuskindlustuse reformi väljatöötamine. Selle raames korraldatakse töövõimetuspensionid ümber töövõime toetusteks ja viiakse nende maksmine sotsiaalkindlustusametist töötukassasse.

"Reformi eesmärgiks on leida ka osalise töövõimega inimestele läbi rehabilitatsiooni, abivahendite ja tööturuteenuste töökoht ja aidata inimestel töökohti hoida. Samuti hakkab tööõnnetuses või läbi kutsehaigestumise tervisekahjustuse saanud inimene saama abi töövõime toetuse süsteemist," selgitas Jõeorg.

Praegu makstakse Jõeoru sõnul tööõnnetustes töövõime kaotanud inimestele ilma staažinõudeta töövõimetuspensioni. Kui juhtub tööõnnetus või inimene ei saa kutsehaiguse tõttu töötada, siis makstakse neile suuremat ravikindlustushüvitist (100 protsenti palgast) ja seda juba teisest päevast. Veel on töövõimetuspensionäridele ja puuetega inimestele ette nähtud muud soodustused (tööturuteenused puuetega inimestele, puudega inimese toetused, soodusravimid, abivahendid, sotsiaalmaksusoodustus töötava töövõimetuspensionäri eest jne).

Selleks, et tööõnnetuses viga saanud inimestele või kutsehaigetele tööandja kadumisel pakkuda peale riigi poolt hüvitatava veel täiendavat hüvitist, tuleb tema sõnul luua tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus. "See eeldab aga maksukoormuse tõusu ja kaalutletud poliitilisi otsuseid," nentis Jõeorg.