MTÜ Panga Arengu juhi Saguri sõnul on viimase, möödunud nädalavahetusel aset leidnud vandaalitsemise käigus üks pink panga servalt alla visatud, betoonist valatud kolmest prügikastist kaks ära varastatud ja kiige tugipost ära lõhutud, kirjutab Meie Maa.

Lisaks on veeteede ameti putka aknad puruks pekstud ning parkla masinatega sõites üles küntud. Ta pöördus vandaalitsemiste pärast politsei poole, sest tunnistas, et üksinda ei jaksa enam võidelda.

Mees hindas tekitatud kahju 30 000 kroonile. Tänavu on Pangal rüüstatud vähemalt neljal korral. Kogu Sagurile kuuluva maa-ala suurus on 23 hektarit. 12 hektarit on looduskaitseala, ülejäänu kuulub Natura alasse.

Alver Sagur tunnistas, et tegemist on küll eramaaga, kuid see olevat avaliku kasutusega, mille kohta olemas leping valla ja keskkonnateenistusega. “Siin käib suve jooksul 40 000–50 000 turisti. Need ei ole mitte minu, vaid kogu Saaremaa külalised,” lausus Sagur.

Riikliku looduskaitsekeskuse Saaremaa regiooni direktor Tõnu Talvi nimetas Panga infrastruktuuri valvamist selle rajaja probleemiks. “Meie asi on looduskaitseline järelevalve ja looduskaitsetööde korraldamine,” ütles ta. “Kui hoone on rahvuspargis ja sinna murtakse sisse, ei hakka looduskaitsekeskus seda valvama, et hoonesse teist korda sisse ei murtaks,” tõi Talvi näite.