Muuli meelest on ilmselge, et röövi eesmärk oli lunaraha nõudmine. Päris selge paistab olema tema sõnul ka see, et see lunaraha ikkagi maksti.

„Kui seda ei oleks makstud, siis oleks see esimene asi, mida välisminister oleks meile teatanud. Praegu käib sõnamäng,“ lausus Muuli. „Huvi võib see teema ju pakkuda, aga arutada selle üle pole mõtet.“

„Õigesti tehti, et maksti, inimelu ei ole kindlasti seda väärt, et summa jätta maksmata,“ ütles Muuli veendunult. „See on normaalne, et kui inimene on hädas, siis me teeme tema päästmiseks kulutusi. Kurb on see, et see raha läheb terroriorganisastioonile.“

Samosti sõnul on kindlasti tore, et endised pantvangid kodus tagasi on, aga mis asjaoludel nad vabastati, on seni ebaselge. Ta meenutas, et avalikkus siiski täpselt ei tea, kas lunaraha maksti. Tema sõnul võib välisministri ja peaministri sõnavõttudest aru saada, et läbirääkimisi peeti, aga seda ei teinud valitsus.

Ta lisas, et seni ei ole ka teada, mis organisatsioon üldse mehi kinni pidas. „Võib ka olla, et see oli tolles piirkonnas lihtsalt mitte nii väga ebatavaline äriorganisatsioon,“ rääkis ta. Ta pidas võimalikuks, et välisminister Urmas Paet tõesti ei häma ja mingit lunaraha ei makstud, vaid saavutati mingi muu kokkulepe.

Muuli sõnul on mõistetav, et välisminister ei saa rääkida vabalt ja peab ostima sõnu.

„Terroristid teavad ju hästi, kuidas maksti ja kui palju maksti,“ rääkis Muuli tuues paralleele pangaröövi või Somaalia laevarööviga, mis on lihtsalt üks nende organisatsioonide kassa täitmise vorm. „Jõhkralt ja küüniliselt see kõlab, aga juttudest jääb mulje, et terroristid tegid lihtsalt oma igapäevast tööd,“ ütles Muuli.

Meediakajastusele etteheiteid pole, ratturitele küll

Samost märkis, et tal pole Liibanoni pantvangijuhtumi kajastamise osas meediale etteheiteid. „Meedia ei ole midagi vastutustundetut teinud,“ lausus ta. „Meedia on suutnud viisakalt eetilise joone peal hoida.“

Eraldi võiks tema sõnul aga rääkida sellest, kas on üldse vastutustundlik minna matkama nendesse piirkondadesse, kuhu reisimiseks on antud hoiatusi, ja ka sellest, kas on vastutustundlik minna matkale, kui kodus on neljakuune laps.

Ka Muuli pidas vastutustundetuks Bekaa orus matkamist. „Selge see, et kõik, kes sinna lähevad ei satu pantvangi,“ sõnas ta ja lisas, et kõrgharidusega inimesed ei tohiks öelda, et nad läksid sinna täielikus teadmatuses.

„Kõik ei pea olema nii ettevaatlikud kui mina, kes ma pean isegi Tallinna kesklinnas jalgrattaga sõitmist ohtlikuks,“ ütles Muuli, kes aga peab Bekaa orus matkamist liiga ohtlikuks.

Muuli võrdles Liibanonis röövitud eestlaste vabastamisele kaasa elamist Andrus Veerpalu dopingujuhtumiga, mis mõlemad on emotsionaalsed ning suurt kaasaelamist ja kaasatundmist põhjustavad sündmused.

„Ka kasvuhormoon ja dopiguproovi võtmine on tavainimesele harva ette tulev ja sellest teatakse sama vähe kui pantvangide vabastamisest,“ kõneles Muuli ning rääkis, et sellepärast on tekkimas ka palju vandenõuteooriaid ja enamasti ei taheta sellistel puhkudel uskuda kõige lihtsamat versiooni.