"Tahaks, et vene noored saaksid aru, et nende tulevik saab olla päris edukas ka Eestis, lihtsalt peab olema valmis tegema teatud hulga tööd ja peab olema parajas koguses ambitsioonikust. Tuleb teha tööd, mitte häbeneda vene aktsenti, õppida ja mitte karta,“ rääkis Delfile intervjuus riigikogu liige Keskerakonna aseesimees Olga Ivanova.

Ivanova lükkab ümber müüdi sellest, justkui oleks tal mingi müstiline mentor, kelle käsi teda karjääriredelist üles vinnab. „Lükkan selle müüdi täielikult ümber!“ naerab ta. „Kinnitan uhkusega, et mul on väga lihtne pere – isa töötas 40 aastat kaevanduses, ema oli pikka aega koduperenaine. Patroone mul ei ole,“ ütles ta ja lisas, et las inimesed mõtlevad, mis tahavad. Ivanova on enda sõnul alati olnud aktiivne laps ja avalikus elus kaasa rääkimise soovi süstis temasse tema suurepärane ühiskonnaõpetuse õpetaja, kelle tundides sai Ivanova tuttavaks kõigi parteide programmidega.

Delfi toob esile nähtuse, et hoolimata sellest, et meie õuel on 21. sajand, viljeletakse siiski sageli arvamust, et naispoliitik peab olema kellegi protežee, et iseenda võimed ei kanna. Ivanova sõnab, et temale pole midagi sellist otse näkku öeldud, kuid tõdeb, et selline külajutt käib mis tahes sfääris muljetavaldavat edu saavutanud naiste ümber. „Siis räägitakse igasuguseid asju, justkui tal endal võimeid napib, keegi lükkas tagant. Loomulikult on see väga vale. Aga pole vaja nii palju kommentaare lugeda, sealhulgas Delfi omi,“ täpsustab ta naerdes.

Ivanova arvates on naiste võimete täieliku avaldumise võtmeks kindel kodune tagala – kui on olemas pere vankumatu toetus, siis ei pane ka keerulise tööga kaasas käivad intriigid, konfliktid ja energiakulu talle põntsu. „Soovin, et igal naisel oleks isiklik elu selline, mis lubaks tema potentsiaalil avalduda, motiveeriks ja annaks vaimujõudu.“ Ivanova kinnitab, et temal on see kõik olemas ja räägib, et tema laps saab jaanuaris kaheseks, kuid see on ka kõik, mis me teada saame – lapse nimegi eelistab ta jätta omade teada. „Tahan, et mind hinnataks selle järgi, mida ma teen. Mu töö peab olema minu valja jaoks nähtavaim ja arusaadavaim osa minust.“

Vene noored ei usu edu võimalikkusesse

Peale korras eraelu rõhutab Ivanova ka oma töökust, sihikindlust ja hästi klappivat meeskonda. Ometi teame, et Ivanova on murdnud läbi topeltpaksust klaaslaest – peale soo mängib karjääri tegemisel rolli rahvus ja siin toob Ivanova välja kurva suundumuse. „Kui riigikokku tulevad 9.-10. klassi noored, küsin neilt ikka, millisena nad oma tulevikku ette kujutavad. Väga paljud unistavad elust ja karjäärist väljaspool Eestit ja seetõttu ei huvita neid eriti Eesti ühiskonnas toimuv. Lisaks ei saa venekeelsed noored nii palju infot, ei orienteeru piisavalt hästi Eesti infoväljas ja on seetõttu ühiskonna liikmetena passiivsed,“ rääkis Ivanova ja tõi näiteks venekeelse õpilase, kes pakkus, et riigikokku saamiseks tuleb tingimata lõpetada välismaa ülikool ja imestas, et riigikogu saadikuks on võimalik saada ka juhul, kui su eesti keel ei ole laitmatult aktsendivaba. Ivanova sõnul vastavad eestikeelsed koolilapsed analoogsetele teisiti. „Kui küsida eesti auditooriumilt, kas nad lähevad järgmistel kohalikel valimistel valima – nüüd on valimisiga 16 aastat –, tõuseb kätemeri. Küsides sama vene noortelt selgub, et nad isegi ei tea, et selline seadusemuudatus sisse viidi ja et neil nüüd selline õigus on,“ tõdes ta.

„Lisaks ei ole venekeelsetes noortes näha usku sellesse, et neid ootab siin, nende kodumaal edu – tahaksin seda usku neisse süstida,“ rääkis Ivanova ja lisas, et julgustab neid alati olema julgemad ja samas silmas pidama, et venekeene inimene peab Eestis edu saavutamiseks tegema minimaalselt poolteist korda rohkem tööd kui eestikeelne.

Valitsusse veel ei julge

Samas tõdeb Ivanova, et ministriks hakkamise soovi tal veel ei ole. „Pean parlamendis veel palju õppima enne, kui tunnistan, et olen valmis ja näen endas jõudu ja julgust hakata ministriks,“ rääkis Ivanova ja lisas, et naudib töö tegemise protsessi.

„Muidugi aitaks täidesaatva võimu juures olemine võimaluse partei programmi ellu viia. Meie reiting räägib sellest, et inimesed on parempoolsest kursist väsinud ja mõistavad, et vaja on alternatiivi. Olemas on märkimisväärne ühiskondlik tellimus meie programmile. Kuid see ei tähenda, et oleks vaja iga hinnaga valitsusse püüelda,“ sõnas Ivanova, kes seisab vankumatult Keskerakonna esimeheks tagasi valitud Edgar Savisaare leeris. Kongressi ümber käinud sündmuste üles tõstetud emotsioonid olid Ivanova sõnul üleval ka kolm nädalat pärast kongressi, kuid ta kinnitab, et erakonnas on arusaam, et edasi tuleb minna ühtsetena ning avaldab lootust, et kaotajad oma kaotuskibedusest õige peal üle saavad.

Täispikkuses inervjuud saab lugeda venekeelsest Delfist.