“Praegune eesti noorte ekspansioon Austraaliasse pole lihtsalt niisama tulnud, et kellelegi meeldis ja nad läksid. Suur osa läinutest on teistest ettevõtlikumad. Karta on, et meie ajastul saab populism paljude väikerahvaste eksistentsile saatuslikuks.” ütleb Taal intervjuus Eesti Päevalehele.

Taal usub, et välismaale läinud noored Eestisse tagasi ei tule. “Miks nad peaksid siia tagasi tulema? Mida meil siin neile pakkuda on? Noored ei pruugi meie kombel aru saada mõistest solidaarsus, eriti kui taipavad, et selle sildi all kiputakse tihti neilt midagi ära võtma ja laiskadele või saamatutele ümber jagama.”

Taali sõnul kurdetakse, et riik on liiga õhuke. “Aga samas ei saada aru, et „paks” riik on vaeses ühiskonnas võimalik ainult sel juhul, kui kehtestame piirangud inimeste ja kapitali liikumisele. Kohe, kui olukord muutub noortele taibudele talumatuks, lastakse jalga. Ka pead olema jube rikas entusiast, et siin Eestis üldse innovatsiooniga tegelevat firmat püsti panna,” nendib Taal.

Eksminister ütleb, et kui oleks tema teha, tooks ta Siim Kallase Eestisse tagasi ja paneks peaministriks: “Või siis sunniksin Juhan Partsi. Juhanil on see eelis, et ta on noorem.”

Taal ise poliitikasse tagasi ei ihka: “Mul läheb ots käest ära, kui pean olema kahel tasandil, kus mõtled üht ja räägid teist. Ma ikka nii võimekas ei olnud, et elu teises pooles nii palju muutuda.”