"Mina arvan, et kui see asi on sellisesse seisu jõudnud, kus informatsioon, mida kapo briifis peaministrile, siseministrile ja presidendile, on jõudnud avalikkuse ette, siis ei jää muud üle, kui tuleb esitada täiendav kokkuvõte," ütles riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni kuulunud Taal Delfile.

"Kumb on kahjulikum riigi tervisele? Kas see, et kapo üldse ei kanna riigijuhtidele ette oma kahtlustest või see, et kannab suusõnaliselt ette ja need kahtlused ei pruugi olla päris adekvaatsed?" küsis Taal ja vastas ise, et loomulikult on kahjulikum esimene variant.

Taal sõnas, et riik ei saa kõikides kohtades läbipaistev ollagi, eriti seal, mis puudutab riigi julgeolekut, aga antud juhul ei jää muud üle, kui tuleb rääkida ära kõik, mis teada on. Kõige kahetsusväärsemaks peab ta fakti, et taoline briifimine üldse ajakirjandusse lekkis.

Skandaal Savisaare isiku ümber puhkes neljapäeval, kui Postimees kirjutas, et kaitsepolitsei kirjeldab Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina. Ajalehe andmetel on kaitsepolitsei presidendile, peaministrile ja siseministrile teinud teabeettekande, milles Savisaart nimetati ohuks riigi julgeolekule. Postimehe artiklist võib lugeda, et juba suve algusest saadik on Savisaar kaitsepolitsei vastuluureametnike jaoks olnud märkega "oht julgeolekule" ja tema kohta kasutatakse nimetust "mõjuagent".

Riigijuhtidele esitatud ettekande kohaselt on Savisaar vahendajate kaudu küsinud 1,5 miljonit eurot, millega suurendada Venemaa mõju Eestis, kirjutas Postimees.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tunnustas neljapäeval Andrei Pervozvannõi fondi hoolekogu esimeest ja Venemaa raudtee juhti Vladimir Jakuninit Lasnamäele rajatava vene õigeusu kiriku ehitamise toetamise eest ning teatas, et küsis sellel eesmärgil raha.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas neljapäeval BNS-ile, et Postimehes märgitud kirjalikku ettekannet ei ole olnud, kuid teda on selles küsimuses suuliselt briifitud. Peaministri sõnul ei ole ta loomulikult nõus kommenteerima talle eriteenistuste kaudu teatavaks saanud informatsiooni sisu.
Küll on aga Ansip enda sõnul kuulnud ühelt Keskerakonna liikmelt vahendaja kaudu, et väidetavalt on Edgar Savisaar küsinud Jakunini käest erakonna toetuseks kolme miljonit eurot ning mõne aja möödudes oli talle lubatud väidetavalt 1,5 miljonit eurot.