Justiitsminister Urmas Reinsalu teatas täna pressiteate kaudu, et Vene Föderatsioonil on kontinuiteet Balti riike okupeerinud Nõukogude Liiduga. Justiitsministrid tõdesid Reinsalu väitel, et just Balti riikide õigusliku järjepidevuse katkematus võimaldab sellist nõuet esitada. Rahvusvahelise õiguse järgi saab okupatsiooni eest nõuda nii varalise kahju hüvitamist kompensatsioonina kui vabandamist satisfikatsioonina.

Esimese sammuna lepitigi ühiselt kokku metoodikate ühtlustamises kahju hindamisel. Seejärel tuleb ühiselt formuleerida rahvusvahelise õigusega koostöös olev kahjunõue ning valmistada selle esitamise juriidilised sammud.

Seda teemat aga pole valitsuse tasemel tegelikult kordagi arutatud ning Delfile teadaolevalt on mitu valitsusliiget pahased, et Reinsalu ilma konsulteerimata sellise sammu ette võttis.

Välisminister Marina Kaljurand rääkis Delfile, et seda küsimust ei ole arutatud ei valitsuses ega välisministeeriumiga, mis rahvusvaheliste memorandumite puhul peaks olema iseenesestmõistetav.

"Kindlasti jälgib Vene pool väga tähelepanelikult Eesti poliitikute, eriti valitsuse liikmete, väljaütlemisi. Seda enam olukorras, kus oleme Vene poolega leppinud kokku alustada piirilepingute ratifitseerimisega ning teha seda koordineeritult," rääkis Kaljurand.

Lisaks kinnitas ka riigihalduse minister Arto Aas Twitteris, et valitsusele sellist plaani tutvustatud ei ole.

Samuti on kinnitatud ka teistest allikatest, et valitsuses seda küsimust tõesti arutatud ei ole.