„Võttes arvesse rahvusvaheliste ja kohalike valimisvaatlejate esialgseid järeldusi, on uue Riigiduuma koosseisu legitiimsus parimal juhul küsitav,“ selgitas Ojuland. „Laialdase häälte võltsimise ning mõjutamise ja opositsioonierakondade mitteregistreerimise tulemusena piirati Venemaa inimeste õigust valida oma esindajad vabadel ja õiglastel valimistel.“

Pöördudes Euroopa Liidu kõrge esindaja Catherine Ashtoni poole, toonitas Ojuland, et EL peab tõsiselt kaaluma, kuidas jätkata koostööd partneriga, mille parlamendil puudub vajalik rahva mandaat. „Idealistlik lähenemine, et meil õnnestub hoida Kremlit muutmast Venemaad autoritaarseks riigiks, töötades koos rahvusvahelistes organisatsioonides, on ilmselgelt läbikukkunud,“ ütles Ojuland. „On karm tõde, et kui võimul on Putin ja tema semud, siis pole võimalik EL ja Venemaa pikaajalisi eesmärke ega ka väärtusi ühildada.

Ojuland oli skeptiline president Medvedevi lubaduse suhtes viia läbi valimisrikkumiste uurimine. Samas rõhutas ta, et Ashton peab nõudma arreteeritud rahumeelsete meeleavaldajate viivitamatut vabastamist ning et Venemaa peaks kinni oma rahvusvahelistest kohustustest, mis tulenevad Euroopa Nõukogu ja OSCE liikmelisusest.

EL kõrge esindaja Catherine Ashton lubas nimetatud probleemid tõstatada homme Brüsselis algaval EL-Venemaa tippkohtumisel.