Intervjuus Eesti Päevalehe hindas tulevane välisminister praegusi Eesti-Vene suhteid väga pessimistlikult.

“Arvan, et kõige laiem põhjus on see, et osaliselt on Eesti-Vene suhteid tõrjutud, selle temaatikaga tegelemist on lihtsalt tõrjutud,” ütles Ojuland ajalehele. Ta lisas, et sellised suhted on kujunenud läbi erinevate valitsuste.

“Olen alati pidanud oluliseks Eesti ja Venemaa vahel normaalsete, pragmaatiliste ja heade suhete olemasolu ja olen igapidi valmis tegema samme, mis võimaldaksid üleüldse normaalseid suhteid pidada,” ütles Ojuland Eesti Päevalehele.

Uus välisminister ei tahtnud ennustada, kas uus valitsusliit on võimeline parandama suhteid Eesti ja Venemaa vahel.

“Küll aga erineb see koalitsioon eelmistest kindlasti selle poolest, et on kindel soov ja tahtmine seda sasipundart lahti harutama hakata,” rääkis Ojuland.

Tulevane välisminister peab kahe riigi suhete parandamisel esmatähtsaks lahendada kirikute vaidlus. Ojuland ütles, et kindlasti ei kavatse valitsus pead selles küsimuses liiva alla peita, vaid pigem otsida sellele lahendust.

“Jällegi ei taha ma mingil juhul välja anda vekslit, et see koalitsioon selle probleemi lahendab, sest rahvusvaheline küsimus ei ole ainult ühe riigi küsimus, vaid seal on tavaliselt kaks poolt ja antud juhul on neid pooli lausa mitu,” rääkis Ojuland.

Eesti Päevalehele antud usutluses ütles Ojuland, et ta pole veendunud uue valitsuse võimes kaotada topelttollid Eesti ja Venemaa vahel, kuid on tahab suurendada Eesti ja Venemaa vahelist turismindust.

“Välisministrina püüan otsida lahendusi, kuidas muuta normaalsemaks Vene turistide tulek Eestisse ja vastupidi,” ütles Ojuland.