6. novembril toimus Harju maakohtus kohtuistung Öise Vahtkonna pressiesindaja Larissa Neštšadimova ning organisatsiooni liikme Valeri Aristovi asjus.

Hommikul 26. aprillil istusid Larissa, Valeri ja veel üks vahtkonna liige Rahvusraamatukogu juurde pargitud autos. Umbes 4.30 saabus Tõnismäele palju politseinikke, kes korraldasid erioperatsiooni eesmärgil saada piirkond inimestest ja autodest vabaks, et need ei segaks mälestussamba demonteerimist.

Larissa Neštšadimova sõnul Valeri ja Andrei tehti taltsaks ning tema tõmmati jõhkralt autost, lõhkudes klaasi, ning viidi piirdeaia taha. Neštšadimova läks politseijaoskonda, et esitada kaebus, kuid seal sattus ootamatult ülekuulatava rolli.

Politsei nõudmistele mitteallumise eest trahviti igat autos olnud isikut 6000 krooniga. Selle otsuse kaebasid nad kohtusse.

Politsei, keda esindab kohtus Põhja politseiprefektuuri uurija Aivar Sammal, näeb asja teisiti — nagu Neštšadimova poleks kuulanud politseinike korraldusi ning politseinike reaktsioon sellisele käitumisele on põhjendatud sellega, et naine pani auto käima ja proovis ära sõita.

Advokaadi küsimusele, miks politseipatrull ei teatanud Larissale, et mälestussamba juures on keelatud viibida, laiutas Sammal käsi: tavalised politseinikud, kes olid enne erioperatsiooni mälestussamba juures, ei teadnud kaitsepolitsei operatsioonist midagi. Nemad pidid kontrollima kõiki inimesi ja autosid ning seetõttu ei lastud vahtkondlastel ära sõita.

Hiljuti teatas Öise Vahtkonna foorum, et eelmisel nädalal tuli prokuratuurist Dmitri Linteri süüdistuskokkuvõte. Teda süüdistatakse massilise korratuse organiseerimises, mille eest karistatakse ühe- kuni viieaastase vangistusega.