“Postimees vassib,” ütles justiitsminister Rein Lang lehes ilmunud väidete kohta ministeeriumi teatel.

„Tegemist on maailmas ainulaadse süsteemiga ning kindlasti leidub neid pahatahtlikke, kes üritavad praegu skandaali tekitada seal, kus seda pole. E-Toimik muudab nii kriminaalmenetluse kui väärteomenetluse selgelt läbipaistvaks ning välistab kõik võltsimised,“ ütles Lang.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) asedirektor Mehis Sihvart lükkab kategooriliselt ümber süüdistused, nagu oleks tööle rakendatud poolvalmis süsteem.

Samuti väideti, nagu oleks riigiprokuratuur ja Harju maakohus e-toimiku tõrgete tõttu alusa tülli läinud. Prokuratuur ja kohus lükkavad sellised väited ümber.

Mõlemad kinnitavad, et koostöö prokuratuuri ja kohtute vahel on endiselt konstruktiivne ning e-toimiku rakendamisel ilmnenud olulisemad vead on registrite ja infosüsteemide keskuse poolt mõne päeva jooksul likvideeritud.

Ka tekitavad RIK asedirektoris Mehis Sihvartis hämmeldust süüdistused, mille kohaselt rakendati süsteem ettenähtud ajal tööle pelgalt justiitsministri käsul.

„Nagu öeldud, ei otsusta e-toimiku rakendamist mitte justiitsminister, vaid koordineeriv töörühm, kuhu kuuluvad spetsialistid kõikidest projektiga hõlmatud asutustest,“ ütles Sihvart.

„See, et uue infosüsteemi rakendamisel tekib alguses tõrkeid on paratamatu ja kõigi probleemidega on operatiivselt ning kiirelt tegeldud,“ ütles Sihvart.

Näiteks võis see tähendada, et prokuröril polnud võimalus toimiku kohtusse saatmisel selle kohta elektroonilisse süsteemi sisestust teha — õiguslikult see mingeid tagajärgi kaasa ei toonud, küll aga tähendas mõnevõrra suurenenud töökoormust, sest inimene pidi lihtsalt tagantjärele need andmed sisestama.