Indrek Teder saatis täna Tallinna linnavolikogule märgukirja palvega viia taksoveo eeskiri põhiseadusega kooskõlla.

Põhiseadus sätestab, et isikul on õigus valida tegevusala, elukutset ja töökohta. Samuti sätestab põhiseadus ettevõtlusvabaduse.

Põhiseaduses sätestatud õigusi ja vabadusi võib piirata, kui selleks on seaduses antud volitusnorm ning kui piirang on põhjendatud ja vastab eesmärgile. Seega kui põhiõigusi piirab seadusandjast alamalseisev organ, näiteks Tallinna linnavolikogu, vajab ta selleks seaduses antud volitusnormi ning ei tohi ületada volitusnormi eesmärki, sisu ja ulatust.

Tallinn on taksoveo eeskirjas sätestatud parkimiskeelu alusena viidanud tarbijakaitseseaduse, ühistranspordiseaduse ning majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse normidele, mis õiguskantsleri hinnangul ei anna linnale volitust taksode parkimiskeelu kehtestamiseks.

Küll aga leiab õiguskantsler, et linnavolikogule võib liiklusseadusest tuleneda volitus määrusega parkimisreeglite kehtestamiseks. Kuid liiklusseaduses antud volitusnorm sätestab parkimisreeglite kehtestamiseks selgepiirilise eesmärgi. Omavalitsus võib parkimiskorraldust reguleerida eesmärgiga tagada liikluse sujuvus ja ohutus ning vältida, et mootorsõidukite müra ja heitgaas ei häiriks linnaelanikke.

Tallinna linnavolikogu on taksode väljaspool nõuetekohaselt tähistatud taksopeatusi parkimise keelu kehtestamisega lisaks liikluse sujuvuse ja ohutuse eesmärgile sisuliselt silmas pidanud ka teisi eesmärke: eesmärki reguleerida taksoturul tegutsevate ettevõtjate arvu ja nende tööpiirkondi ning eesmärki saada tasulistel parkimisaladel suuremat parkimistulu, mida tasulisel parkimisalal kliente ootavad taksod vähendaksid. Kehtivad seadused ei luba aga Tallinnal sellistel eesmärkidel taksondusvaldkonnas tegutseda.

Õiguskantsler menetles küsimust Tallinnas tegutsevate taksojuhtide avalduse alusel, kes muuhulgas palusid kontrollida Tallinna Linnavolikogu 03.05.2005 määruse „Taksoveoloa ja sõidukikaardi andmise korra ning taksoveo eeskirja kehtestamine“ põhiseadusele vastavust osas, milles eeskiri sätestab, et taksojuhil on keelatud parkida taksot väljaspool nõuetekohaselt tähistatud taksopeatust.