Mesinduse teema sattus õiguskantsleri lauale, kui naabri mesilindudelt pidevalt nõelata saanud väikelinna elanik pöördus õiguskantsleri poole, sest kohalikul omavalitsusel pole õigust mesilaste pidamist piirata, kirjutab
.

"Otsustasin võtta avalduse menetlusse ja analüüsida laiemalt mesilaste pidamisega seonduvat. Teen seda põhjusel, et mesilased mõjutavad sagedasti mesila lähiümbruses elavate inimeste elukorraldust ja tervist, kuna paljud inimesed on mesilasmürgi suhtes tundlikud," selgitab Teder sel nädalal saadetud kirjas põllumajandus-, justiits- ja sotsiaalministrile, kelle arvamust ta soovib.

Õiguskantsleri sõnul kaitseb põhiseadus nii mesiniku kui ka mesilaste pidamisest häiritud isiku omandit. Seega on riigil kohustus kehtestada reeglid, mis aitavad tagada nii mesila omaniku kui ka tema lähiümbruses elavate isikute omandi kaitse.

Ühelt poolt on meil kõigil õigus oma maa peal mesilasi pidada ning keegi ei saa eeldada, et me seda teha ei tohi. Teisalt ei tohi mesilaste pidamine viia selleni, et korjeperioodil või pereheitmise ajal pole mesila naabruses elavatel inimestel võimalik oma kinnistut vabalt kasutada, näiteks seal kaitseriietuseta ringi liikuda.