"Viimasel ajal on mitu inimest õiguskantslerile kaevanud, et nad ei ole justiitsministeeriumilt oma kirjale vastust saanud. Samuti olen täheldanud, et ministeerium ei vasta tähtajaks inimeste avaldustele, mille õiguskantsleri kantselei on edastanud," märkis Madise.

Isiku õigus saada vastus oma pöördumisele tuleneb põhiseaduses sätestatud õigusest menetlusele, mille üheks osaks on isiku õigus heale haldusele. Põhiseaduse kohaselt on igaühel ka õigus pöörduda märgukirjade ja avaldustega riigiasutuste ja nende ametiisikute
poole. Pöördumisele tuleb vastata korrektselt ja õigeaegselt
ning pöördumist peab menetlema vastavalt selle sisule. Seega on isikul õigus eeldada, et tema pöördumine ei jää tähelepanuta ning et sellele vastatakse selleks ettenähtud korras.

"Märgukirjale ja selgitustaotlusele peab vastama hiljemalt 30 kalendripäeva jooksul alates kirja registreerimisest," rõhutas Madise. Vastamise tähtaega võib tema sõnul erilise vajaduse korral pikendada kuni kahe kuuni, kuid sellisel juhul tuleb pöördujat vastamise tähtaja pikendamisest ja pikendamise põhjusest teavitada.

Õigukantsler tõi ka välja kirjad, millele ministeerium ei ole seaduses sätestatud tähtaja jooksul vastanud ega pikendanud ka vastamise tähtaega.

Näiteks kaebas inimene 12. oktoobril õiguskantslerile, et ministeerium ei ole vastanud tema 30. augusti kirjale, mis puudutas korruptsioonivastast seadust. Pärast õiguskantsleri nõuniku
järelepärimist saatis ministeerium inimesele vastuskirja 24. oktoobril.

Teise inimese kaebusest õiguskantslerile selgus, et ministeerium ei ole vastanud 2. novembri kirjale. Kirjas soovis pöörduja teavet kommunistliku režiimi heaks töötanud isikute uurimise ja kohtupidamise kohta. Avaldaja sai oma kirjale vastuse pärast õiguskantsleri nõuniku järelepärimist 12. detsembril.

Õiguskantsleri Kantselei saatis 17. oktoobril ministeeriumile vastamiseks inimese avalduse, milles sooviti gripivastast vaktsineerimist vanglas ja arestimajas. Ministeerium vastas sellele kirjale 27. novembril.

Ministeerium ei ole aga hoolimata õiguskantsleri nõuniku korduvatest järelepärimistest (18. detsembril, 14. ja 16. jaanuaril) siiani vastanud inimese 1. oktoobril kirjale, milles küsiti karistusregistri
kohta. Samuti ei ole vastust saanud inimene, kelle kirja edastas õiguskantsleri kantselei ministeeriumile vastamiseks 17. detsembril. See pöörduja soovis selgitust juriidilise isiku vastutuse kohta.

"Ministeeriumi tegevus ei ole kirjeldatud juhtudel olnud õiguspärane ega kooskõlas hea halduse tavaga," rõhutas Madise ja lisas, et ministeeriumi töökorraldus ja asjaajamine peab olema korraldatud nii, et isikute pöördumisi menetletakse õigusaktidega ettenähtud korras.

"Palun vastake neile inimestele, kes ei ole siiani ministeeriumilt vastust saanud. Kohane oleks neilt ka vabandust paluda," kirjutas Madise. Lisaks palus ta teavitada õiguskantslerit inimeste pöördumistele vastamisega seotud probleemide lahendamisest.