Uuringud näitavad, et Eesti õpilastest 22 % on kogenud koolis korduvalt kiusamist. Põhjamaades on need näitajad oluliselt väiksemad ning seda suuresti tänu süsteemsele teavitustööle ja tõhusatele kiusamisvastastele programmidele, mis on sealsetes lasteaedades ja koolides kasutusel olnud juba aastaid.

Taani Kuningriigist alguse saanud programmiga "Kiusamisest vaba lasteaed ja kool", mille patrooniks on Taani kroonprintsess Mary ning mida Eestis juhib MTÜ Lastekaitse Liit, on liitunud juba pea 350 Eesti lasteaeda.

SA Kiusamise Vastu on aga Eestisse toonud Soomest pärit tõenduspõhise ning rahvusvaheliselt häid tulemusi andnud programmi "Kiusamisvaba kool" ehk KiVa, mille pilootprojektis osaleb sellel õppeaastal 20 Eesti kooli.

Õiguskantsler Indrek Tederi sõnul on kiusamisvastased programmid ja ennetustegevus Eesti lasteaedades kenasti hoo sisse saanud, kuid koolides ei ole selle teemaga süsteemselt tegelemine veel nii laialt levinud. Selleks, et tutvustada Eesti koolijuhtidele olemasolevaid kiusamisvastaseid programme ja materjale kiusamisvaba õppekeskkonna loomiseks ning viia koolijuhid kokku praktikutega, korraldab õiguskantsleri kantselei koostöös Lastekaitse Liiduga konverentsi "Kiusamisvaba haridustee".

Kantselei laste õiguste osakonna nõuniku ja konverentsi eestvedaja Kristi Paroni sõnul on aprilli alguses Õpetajate Majas toimuvale konverentsile kutsutud esinema tunnustatud rahvusvahelised eksperdid ja Eesti selle ala asjatundjad. "Konverentsi peaesinejaks on Turu Ülikooli psühholoogiaprofessor Christina Salmivalli, kes on 2006. aastal Soomest alguse saanud ja täna paljudes Euroopa riikides kasutusel oleva kiusamisvastase programmi KiVa autor," märkis Paron.

Taanist pärit "Kiusamisest vaba lasteaed ja kool" projekti metoodikat tutvustab Save the Children Denmark ekspert Lars Stilling Netteberg. Lisaks esinevad konverentsil professor Margit Sutrop Tartu Ülikooli Eetikakeskusest, Sirje Piht Tallinna Ülikoolist ja Kristiina Treial Tartu Ülikoolist. Konverentsipäeva lõpetuseks räägivad oma kogemustest programmides osalenud koolide ja lasteaedade juhid.