Esmaspäeval saatis õiguskantsler Elukultuuri Instituudille, Noorte Konservatiividele ja lastevanemate liidule kirja, kus selgitati, et abordi lubatavus ja rahastamine haigekassa eelarvest ei ole põhiseadusega vastuolus, teatas Jaana Padrik Delfile.

Õiguskantsleri nõuniku Mari Amose sõnul on peamine konflikt aborditemaatika käsitlemisel vastuolu kahe olulise põhiõiguse vahel — embrüo või loote õigus elule ja naise õigus enesemääramisele.

Õiguskantsler väitis juba 2002. aastal, et põhiseaduse paragrahv 16 välistab meelevaldse elu võtmise. Samas ei nõua põhiseadus, et alles areneva elu kaitse peab olema võrdne juba sündinud elu kaitsega. Oluline on raseda naise õigus vabale eneseteostusele.

Naise enesemääramisõigus vastandub sellises olukorras alati ja vältimatult loote eluõigusega, kinnitab Amos. Igal inimesel on loomulik õigus kasutada oma keha ning riik ei saa naist möödapääsmatult ja sunniviisiliselt kohustada sünnitama.

Olukorras, kus raseduse jätkamine ja sünnitus on naisele peale surutud, on naine psüühiliselt väga tugevalt negatiivselt koormatud. Selline seisund võib mõjuda negatiivselt ka lapsele.

Õiguskantsler on ka täna seisukohal, et abort ja selle rahastamine haigekassa eelarvest ei ole põhiseadusega vastuolus.