EAL eestseisuse liige, arhitekt Emil Urbel avaldas kartust, et kuigi arhitektuurikonkursi korraldamine oli alguses ka detailplaneeringu tingimuste hulgas, alustab linn kiriku ehitust hoopis varem Venemaalt tellitud projekti järgi, kirjutab Postimees.

“Ma ei saa otseselt öelda midagi halba vene projekti kohta, pigem ei meeldi meile linnavalitsuse asjaajamise kord,” ütles Urbel.

Lasnamäe linnaosavanem Kalev Kallo süüdistab arhitekte konkursi korraldamisega venitamises.

Ta põhjendas ettepanekut arhitektuurikonkurss esialgu kõrvale jätta vajadusega saada ühele poole ligi aasta tagasi alustatud detailplaneeringuga. Linnaosavanema sõnul saab planeeringu aastane tähtaeg juba novembris täis, kuid planeering on alles pooleli ning EAL pole lubatud konkursiga ikka veel alustanud.

Urbeli sõnul ei saanud EAL pole konkurssi teha, kuna suurem osa selle korraldamiseks vajalikust rahast — 160 000 krooni suurust preemiafondi — pole õnnestunud seni kultuurkapitalilt hankida.

Kallo sõnul ei vasta jutt konkursi ärajäämisest tõele, sest seda saab korraldada ka pärast detailplaneeringu valmimist. Arhitektidel pole nii või teisiti palju valikuvabadust, sest õigeusu kiriku hoones on igal nurgal, ukse ja muu elemendi asukohal oma tähendus, ütles ta.

Kallo sõnul saavad arhitektid hoone välisilmet mõjutada pigem välisfassaadi materjalide ja värvide valikuga, piirete ja teiste väiksemate detailide kujundamisega. “Põhialuseks jääb ikka seesama vene projekt,” lausus ta.