"„Eesti õhuväge ei saa mõõta selle järgi, mitu lennukit meil endal on, vaid selle järgi, milline NATO liitlasriikide lahingvõime on valmis Ämarisse saabuma," võttis Tarien ühe lausega kokku õhuväe panuse Eesti riigikaitsesse.

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrase sõnul on Jaak Tarieni nimetamine õhuväe ülemaks selge märk organisatsiooni järjepidevusest ning kinnitus sellest, et kestlik areng õhuväes jätkub.

"„Kolonelleitnant Tarien esindab Eesti ohvitseride uut põlvkonda, kelle väljaõppe, hariduse ning töökogemuse baasilt on julge tunne edasi minna,"“ ütles Terras.

Brigaadikindral Valeri Saar jätkab teenistust Eesti sõjalise esindajana NATO ja Euroopa Liidu juures. Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras tänas tseremoonial Saart pühendunud ja väljapaistva teenistuse eest Eesti õhuväe ülemana.

"Tänapäeva Eesti õhuvägi on paljuski brigaadikindral Saare nägu. Tunnustust vääriv on õhuväelaste uhkus oma valitud eriala üle ning asjalikkus, millega Eesti õhuväge on üles ehitatud. Õhuväe areng on olnud meeskonnatöö tulemus. Õhuväe ülemal on olnud väärt meeskond, keda usaldada, kellele toetuda,“ lisas kaitseväe juhataja," lausus Terras.

Kolonelleitnant Jaak Tarien ütles õhuväe juhtimise vastutust üle võttes, et „tal on suur au astuda neisse jalajälgedesse ning jätkata seda vastutusrikast ja rasket tööd.

Värske õhuväe ülem nimetas Eesti õhuväe peaülesandena katkematut koostööd meie NATO liitlastega. „

"Eesti õhuväe operaatorite poolt toodetud õhupilti edastatakse ööpäevaringselt NATO õhukaitsekeskustesse ning see tagab meie liitlastele pideva teadlikkuse meie piirkonna olukorrast,"“ teatas Tarien.

Kolonelleitnant Tarieni sõnul hakkab lõpetamisjärgus olev Ämari lennubaas täitma kahte väga olulist rolli Eesti riigikaitses.

"„Esiteks, kui meie NATO liitlased hakkavad sagedasti Eesti kohal lendama, on see meie võimalikule vastasele selgeks märgiks, et Eesti ei ole üksi vaid on osa NATOst. Teiseks, kui sellisest heidutusest ei peaks piisama, on Ämari lennubaas see punkt, kustkaudu saab kõige kiiremini sisse tuua NATO liitlaste abivägesid, mis vastase rünnaku tõrjuvad," märkis Tarien.

Kes on Jaak Tarien?

Jaak Tarien (38) on lõpetanud USA Õhujõudude Akadeemia ning kaitsnud magistrikraadi USA Õhujõudude Staabikolledžžis. Ta on lõpetanud ka Balti kaitsekolledžži kõrgema juhtimiskursuse.

Kolonelleitnant Tarien on teeninud Leedus BALTNET-i regionaalse õhuseire koordinatsioonikeskuse Eesti meeskonna ülemana, Regionaalse õhuseire
koordinatsioonikeskuse aseülemana, õhuväe õhuseire divisjoni staabiülema ja ülemana ning staabiohvitserina NATO arendusväejuhatuse ülema juures.

Aastatel 2008– kuni 2009 teenis kolonelleitnant Tarien Eesti kaitseväe õhuväe staabi operatiiv-, planeerimis- ja väljaõppeosakonna ülemana ning alates 2009. aastast õhuväe staabiülemana.

Kaitseväeteenistuse seaduse kohaselt nimetab väeliikide ülemad ametisse kaitseminister kaitseväe juhataja ettepanekul.