Kahe päeva jooksul laseb 80 sõdurit õhutõrjekahurist ZU 23-2 pea 500 meetri kaugusel asuvaid maasihtmärke.

Kahuripatarei ülema kapten Kaimo Jürnase sõnul alustasid ajateenijad oma põhirelvaga tutvumist viis nädalat tagasi. "Tänaseks on sõdurid simulaatori ja kuiva trenni abil saanud kahuritega "sina peale", lahinglaskmised annavad neile kindlustunde," selgitas Jürnas.

Lahinglaskmised tähistavad õhutõrjekahuri erialakursuse lõppu. Sellele järgneb allüksuse kursus, kus ajateenijad alustavad taktika õppimist ning harjutavad koostööd õhutõrje tulejuhtimis- ja tagalapatarei üksustega.

ZU 23-2 hüüdnimega Sergei on 23-mm kaliibriga kaheraualine õhutõrjekahur, mille meeskonda kuulub seitse kaitseväelast: meeskonna ülem, sihtur, suunaja, kaks laadurit, sidemees ja autojuht. 950 kg kaaluva õhutõrjekahuri põhiülesanne lahingus on tõrjuda vastase madalalt lendavaid õhuründevahendeid.

Lisaks õhutõrjekahuritele kuuluvad tänase õhutõrjepataljoni relvastusse raketikompleks Mistral ning mobiilne tulejuhtimis- ja eelhoiatusradar Giraffe.

Õhutõrjepataljonis õpivad ajateenijad tegutsema õhutõrjerelva meeskondades, samuti õpitakse tundma erinevaid õhuründevahendeid.

Õhutõrje ülesandeks on vastase õhuründevahendite - lennukite, kopterite ja mehitamata lennuvahendite - tõrjumine ja hävitamine. Kaitseväe õhutõrje täidab oma ülesannet maapeal paiknevate relvasüsteemide abil, milleks on raketid ja kahurid. Lisaks edastatakse ülevaadet õhuruumis toimuvast radarite abil.