„Õendusabi osutajatena väljendame oma sügavat muret voodihaigete pärast, kellest enamuse moodustavad eakad patsiendid ning kelle tervis sõltub otseselt neile osutatava abi kättesaadavusest ja kvaliteedist,“ ütles Õdede Liidu president Ester Öpik.

Pöördumisele allakirjutanud liidud on veendunud, et õe tööaja vähendamine seab ohtu voodihaige jaoks nii teenuse kvaliteedi kui ka selle kättesaadavuse. Samuti kasvab õendushaiglates töökoormus, mis on juba praegu üsna intensiivne. Kindlasti on hooldusravi valdkonnas ka patsiendi perekonna ja lähedaste ootused teenusele kõrged, mistõttu õdede tööaja vähendamine patsiendi kohta tekitaks lisapingeid.

„Õendusabi vajadus õendushaiglates edaspidi kindlasti ei vähene. Pigem näitavad suundumused tervishoius, et aktiivravi järgselt patsientide kohene suunamine hooldusraviosakondadesse sageneb ning hooldusravile suunatud patsientidel on senisest suurem vajadus õendustoimingute järele,“ ütles Õdede Liidu president Ester Öpik.

Praegu kehtivas tervishoiutöötajate kollektiivlepingus on sätestatud iseseisva õendusabi teenuse puhul õe tööajakomponendiks teenuse hinnas 132 minutit voodipäeva kohta, mis võimaldab õel abi osutada ühele voodihaigele ööpäevas pisut üle kahe tunni ulatuses.

Haigekassa nõukogu aga plaanib määrust muuta ja vähendada õe tööaega 72-le minutile ööpäevas patsiendi kohta. Õdede liidu hinnangul kahjustab haigekassa plaanitav muudatus patsientide huve ja ohustab reaalselt õendusabi kvaliteeti.