Linnapea Edgar Savisaare ja abilinnapea Anders Tsahkna algatatud odavate Venemaa ravimite Tallinna müüki toomise plaan on teostatav vaid umbes poole aasta jooksul, sest seoses sellega tuleks muuta ravimiseadust, kirjutab Äripäev. Veel enne Eesti ühinemist Euroopa Liiduga 2004. aastal tuleb muuta seadus taas rahvusvahelistele nõuetele vastavaks.

Savisaare-Tsahkna plaani teostumisel on odavad ravimid müügil Tallinnas täpselt ajal, mis hõlmab kohalike omavalitsuste valimisi sügisel ja riigikogu valimisi tuleva aasta kevadel.

“Eesti ei ole võtnud kohustusi, mis sunniks meid keelama varem Eestis müügil olnud ravimeid enne Euroopa Liiduga ühinemist,” ütles Euroopa Liidu infosekretariaadi nõunik Paavo Palk.

Ravimihulgimüüjate Liidu juhatuse esimehe Tarmo Laanetu ütlust mööda oleks liitu kuuluvad suuremad hulgimüüjad kõhklematult huvitatud Venemaalt odavate, kuid tänaseks kadunud ravimite Eestisse toomisest. “Juhul kui ühe või kahekordne luba Vene ravimite Eestisse toomiseks saadakse, siis on vaja nimekirja ravimitest, mida tuua, ja ka nimekirja tootjatest, kelle tootmistingimused vastavad Eestis esitatavatele nõuetele,” ütles Laanetu.

“Pole oluline tehniline teostus, vaid küsimus, milleks on meil neid ravimeid vaja. Meditsiiniliselt on nad oma aja ära elanud,” ütles ravimiameti ravimite registreerimise osakonna juhataja Alar Irs.

Eestisse odavate Vene ravimite toomiseks on kaks võimalust. Esiteks võib nende ravimiametis registreerimiseks muuta seaduses ravimite registreerimisele esitatavaid nõudeid. Teine võimalus on lubada erandkorras sotsiaalministri määrusega Eestisse suures koguses registreerimata ravimeid, kuid ka selleks on vaja muuta seadust.

Kuigi Eesti seadused peavad olema vastavuses Euroopa Liidu omadega liitumishetkeks ehk 2004. aastaks, on juba praegu igale riigikogu läbivale seadusele lisatud kaaskiri selle euronõuetele vastavuse kohta.

“Eesti ei ole taotlenud ravimitele liitumisjärgset üleminekuperioodi,” ütles Alar Irs. Seepärast peavad 2004. aastast Eestis müügil olevad ravimid olema toodetud Euroopa Liidus nõutud tingimustes ja vastama nõuetele, mis kehtivad Euroopa Liidus.

Keskerakonna juhi Edgar Savisaare linnavalitsus käis eelmisel nädalal välja rea populaarsust taotlevaid algatusi, lisaks odavate ravimite müükitoomisele ka vee hinnatõusu peatamise ja tuhandete linnale kuuluvate korterite ehitamise idee.