"Ajalugu on näidanud, et idapoolse suure naabri agressiivsete plaanide ja nende teostamise (anneksioon, inkorporeerimine, okupatsioon) korral pole Eesti saanud loota Süda-Euroopa riikide toetusele," ütles Veidemann Delfile.

Eesti kirjandusteadlane ja 20. augusti klubi sekretär rääkis, et 1980-ndate lõpus ja 1990-ndate algul oldi varmad vahetama Balti riikide jäämist agoonias Nõukogude Liidu koosseisu Saksamaa taasühendamise nimel.

"Alles tähistasime kolmveerand sajandi möödumist Molotov-Ribbentropi pakti ja selle salaprotokolli sõlmimisest. See viis Soome Talvesõtta ja meid riigikaotuseni 1940. Augustis 1989 ähvardas Moskva Balti rahvaid hävinguga. Seesugust retoorikat on erinevate tegelaste suust nüüdki kuulda," rääkis Veidemann.

Veidemann meenutas ka, et ta oli Eesti iseseisvuse taastamisotsuse üks tegijaist ning kuigi Leedu ja Läti said kogeda iseseisvusteel verist vägivalda siis imekombel Eesti säästis end.

"Ei tahaks, et minu, minu lapse ja lapselapse eluajal tuleks seista silmitsi taaskord selle kaotamise võimalusega. See on ikka õudne küll, et rahvusvaheline õigusruum, mida II Maailmasõja järel aastakümneid üles ehitati ja mille raames Eesti ja teised Balti riigid oma iseseisvuspüüdlustes toetusid, enam ei kehti. Lepingud murtakse ja hüljatakse. Kehtivaks tunnistatakse vaid jõud," rääkis Veidemann.

"Väikeriikidel sellist jõudu pole. Järelikult peavad nad kokku hoidma, et see õigusruum taastataks ja säilitataks. Alternatiivi ju pole, sest kui järgida üksnes huvisid, ilma et seda tasakaalustaks õigus, siis on tulemuseks vägivald. Ma ei tee illusioone, et ühel või teisel avalikul pöördumisel võiks olla mingi konkreetne mõju. Aga kui juhtub kujuteldamatult halvim, siis ei tahaks, et mõni järelpõlvest küsiks süüdistavalt: "Miks te ei hoiatanud ega teinud midagi?" Igal juhul pole minu allkiri ajendatud hirmust ega paanikast. Mind ajendas selleks vastutustunne," lisa Veidemann.

Balti riikide iseseisvuse taastamisaktidele allakirjutanud saatsid avaliku kirja USA presidendile Barack Obamale, milles kutsuvad viimast üles tagama liitlasvägede alalise kohalviibimise Balti riikides.