„Kui ma saabusin rutiinsele ehitusobjekti ülevaatusele, nägin, et neli eestlast, kes maja ehitasid, elasid põhimõtteliselt pooleli olevas hoones,“ ütles turvalisusinspektor Jan-Inge Sætre Norra ringhäälingule NRK.

Teisipäeva pärastlõunal selgus, et neli eestlast elas väga alandavates ja tervistkahjustavates tingimustes majas, mida nad parajasti ehitasid.

Vaata fotosid NRK veebilehelt.

Sætre on Sogn og Fjordane maakonna ametiühingu turvalisusinspektor ja ta külastab iga päev kontrollimiseks ehitusobjekte. See aga, mida ta teisipäeval Førdes nägi, on üks hullemaid vaatepilte kogu tema tööaja jooksul.

„Seal oli neli inimest, kes elasid majas ja magasid õhukestel madratsitel põrandal. Köögis oli saag, mis levitas saepuru ja tolmu kogu hoonesse. Üht tuba majas kasutati toidulaona ning see oli toitu ja konserve täis,“ kirjeldas Sætre.

Eestlased ei teadnud, et selline asi pole lubatud. Samuti ütlesid nad, et see on see on nende jaoks üsna tavaline elupaik.

„Paistis, et neile ei olnud keegi rääkinud, mis on lubatud ja mis mitte, ainus millest neile oli räägitud, oli palk. Kommuun ei olnud andnud majale kasutusluba ning seal ei olnud hoiatussüsteemi tulekahju puhuks,“ ütles Sætre.

Sætre teatas asjast Norra tööinspektsiooni esindajale Frode Skjervenile, kes sõitis kohe kohale. Ta rääkis sama, mida Sætre ja arvas, et see võib pika aja jooksul väga kahjulik olla.

„Sisekliima oli lubamatu. Seal oli suur hulk tolmu, mille sees need töölised magasid ja töötasid ööpäev läbi. Lisaks sellele on see väga ohtlik tuleohutuse seisukohalt,“ ütles Skjerven. „Me teatasime neile kohe, et on vastuvõetamatu ja vastuolus Norra seadustega nii elada. Nii et nad pidid kohe välja kolima,“ ütles Skjerven.

Eestlased tööle palganud ehitusfirma esindajat ei õnnestunud NRK-l kätte saada.