“Norra vanglates on väga vähe Eesti kurjategijaid,” ütles Delfile Norra politsei- ja justiitsministeeriumi kommunikatsiooninõunik Steffen Sundgot Aagedal.

2011. aasta 1. jaanuari seisuga on neid viis. Kokku on Norra vanglates 3445 inimest.

“Eestist pärit kurjategijad ei kujuta endast Norra jaoks märkimisväärselt ulatuslikku probleemi — seda ei politsei ega riigi elanike silmis,” ütles Aagedal ja lisas, et ka Norra politsei koostöö Eesti kolleegidega piiriülese kuritegevuse tõkestamisel toimib hästi.

Norra politsei- ja justiitsministeerium rõhutas, et kurikuulsa kirja, kus soovitati Balti kurjategijate talumatu nahaalsuse tõttu Schengeni lepingut muuta ning taastada piirikontroll Baltikumist tulijate suhtes, kirjutas sealne politseinike ametiühing.

Norra politseitöötajate ametiühingu kiri rääkis mitte konkreetselt Eesti, vaid kogu Baltikumi kurjategijatest.

Norra politsei- ja justiitsminister Knut Storberget ütles kirja sisu ja sellest tulenevat debatti kommenteerides, et ei pea Schengeni legingu muutmist sobivaks meetodiks ei kuritegevuse vähendamisel ega kriminaalsete isikute Norrasse pääsemise takistamisel.

Ta usub, et lahenduse peaks siiski tooma politsei pingutused piiriülese ja organiseeritud kuritegevuse tõkestamiseks — seda koostöös Baltikumi kolleegidega. “Inimeste elukeskkonna turvalisuse tagamiseks tuleb lepinguga liitunud riikide õiguskaitsjatel koostööd teha.”