Õpilaste arvates võib iga inimene midagi isamaa heaks korda saata, kuid igapäevaelus ei osata sellele mõelda. Isamaa-armastus peab algama kodust, tuleb vältida negatiivsust ja õpetada tulevasi põlvi optimistlikult tulevikku vaatama, kirjutab Oma Saar.

Eesti püsimajäämisele aitaks kaasa ehk see, kui kodakondsust ei antaks nii paljudele muulastele, leiavad noored. Ei saada aru, miks mittekodanikud Eestis oma tahtmist peale suruvad.

Eestil pole lootust, kui kedagi ei huvita mitte-eestlastega seotud probleemid, loodus, ühiskond, ajalugu, arvavad gümnasistid. Noored ise peavadki ennast Eesti püsimajäämise võtmeks.

Tuntakse muret eesti keele muutumise pärast. Noortele tuleks nende endi arvates ka rohkem selgitada, kui tähtis on rahva püsimajäämiseks puhas eesti keel.

Noorte arvates ei tohi unustada, et kõrgeima võimu kandjaks on rahvas. Valimistele ei tohiks jätta minemata. Selle asemel et kiruda, tuleks leida endale sobivate ideede esindaja ja tema poolt hääletada, siis oleks pärast õigus ka valitsuses toimuvaid asju kommenteerida.

Noored leiavad, et valitsevad inimesed mõtlevad vaid enda peale. Enam võiks mõelda ka nendele, kellel nii hästi ei lähe. Eestis peaks valitsema õiglus. Ei olda rahul riigikogulase ja tavainimese palga vahega. Kui see nii jääb, lähevad noored ju ära.

Ajateenistuse osas on arvamused erinevad, leidub neid, kelle arvates on see iga eesti mehe kohus, aga ka kindlaid vastaseid, kelle jaoks on kaitsevägi ajaraiskamine.

Leitakse, et maakohtades on puudu ettevõtlikest inimestest, kes ei mõtleks vaid oma heaolule, vaid arendaksid ka kohalikku kultuuri- ja hariduselu.

Noored saarlased arvavad, et vaja oleks inimesi, kes ei karda käsi määrida. Ka oskustöölised on tähtsad. Kõik suudavad müüa, kuid valmistada ei suuda keegi.

Riiki ei tohiks petta maksudest kõrvalehiilimisega, nii ei ole võimalik tõsta erinevaid toetussummasid.

Arvatakse, et ühiskond peab aitama inimest, kes abi vajab või ei suuda ennast ise aidata. Mida rohkem me oma mõtted ja tööjõu ühendame, seda paremaks me saame.

Kuigi tugevat majandust peetakse riigi alustalaks, ei ületa see inimestevahelist usaldust. Sellest sõltub hea ja rahulik elu.

Õpilased on seisukohal, et tuleb kohe luua sellised tingimused, et noored tahaksid Eestis õppida, töötada ja pere luua. Miks peaks eestlane orjama võõral maal, kui kodugi teda vajab? Arvatakse, et Eesti ei paku praegu seda, mida otsitakse. Tulevikus soovitakse siiski siia tagasi tulla.