Kolmandat aastat järjest peetav Lahemaa noorte looduskaitsjate kursus-laager Junior Ranger 2005 raames peeti üleeile Käsmus aktsiooni ning talguid, kirjutab Virumaa Teataja.

Ärritunud külarahvas ja kohale kutsutud politsei suutsid looduskaitsjad mõistusele tuua ja suurem osa kivihunnikust jäi siiski alles.

Oma tegu õigustasid noored ning nende juhendaja Kaja Riiberg sellega, et hunnik polevat looduslik ning kivid tuleb panna sinna, kuhu nad kuuluvad.

Kivihunniku lammutamise algatajaiks olid Lahemaa rahvuspargi töötajad, seal hulgas looduskaitse peaspetsialist Lauri-Indrek Tummeleht, kes ka ise sündmuskohal oli ja noori juhendas.

Looduskaitsjad kohaliku võimuga ei arvestanud, luba ei küsitud ega hoiatatudki, et midagi taolist teha võidakse. Vihula vallavanema kohusetäitja Raul Aak kinnitas, et noorte looduskaitsjate tegevus tuli vallale täieliku üllatusena.

Vihula abivallavanem Einar Ohov oli juhtunust šokeeritud ja arvas, et vallavalitsus peaks minema Tallinnasse Toompead laiali loopima. “Linda tassis ju Toompea ilma mingi ehitusloata kokku,” põhjendas ta.