Linnavalitsus vabastas 20. aprillil ametist Nõmme noortemaja senise direktori Margus Maasiku, kelle kohta lapsevanemad, õpetajad ja hoolekogu esitasid kahe aasta jooksul hulga kaebusi, seal hulgas aasta eest ettepaneku direktor ametist vabastada, millele haridusamet aga suurt ei reageerinud. Detsembris teatas Maasik, et ta pole nõus plaaniga noortemaja Pääsküla gümnaasiumisse kolida. Aprilliks koostas haridusameti sisekontroll akti Maasikuga seotud probleemidest.

Margus Maasik nentis Delfile, et de iure lahkus ta poolte kokkuleppel, kuid tegelikult oli tegu sunnitud lahkumisega. Haridusameti koostatud loetelu Maasikuga seotud puuduste kohta oli endise direktori hinnangul fabritseeritud. Pärast puuduste nimekirja Maasikule edastamist ja tema vastuse saamist pakuti talle välja lahkumine poolte kokkuleppel koos soliidse kompensatsiooniga, nagu ütles Maasik. Peale selle on kokkuleppes kirjas, et pooltel pole teineteise suhtes pretensioone.

Ligi neli aastat noortemaja juhtinud Maasiku sõnul soovis haridusamet temast lahti saada üksnes seetõttu, et ta polnud nõus plaaniga noortemaja Pääskülla kolida. „Siin ei saagi teist seletust olla, sest hetkel käib forsseeritud kiirkorras Pääsküla programmi arendamine,” sõnas Maasik. Nii on endine direktor veendunud, et kui ta poleks kolimise vastu olnud, siis oleks ta jätkuvalt ametis. „Seda ütles ju härra Pajula mulle otse juba 7. detsembril,” lisas ta.

„Koolijuht järelikult oli olnud takistuseks nende plaanide elluviimisel,” leiab Maasik. „Asuti pakkuma igasuguseid variante, et oleks võimalik plaane edasi viia. Kolimisplaan on üldine plaan, aga selle taga on ilmselt teatud kinnistute realiseerimisplaan,” lausus Maasik, kelle sõnul võiks huvikooli tõesti arendada Pääskülas, kui seal oleks parem, kuid esmane küsimus on alati olnud omakultuuri kaitses ja järjepidevuse hoidmises. Linn on korduvalt kinnitanud, et noortemaja Nurme tänaval asuvat hoonet ei ole kavas müüa ning seda ei saakski teha.

Nõmme noortemaja direktor muutis protsessis pidevalt meelt ning asus lõpuks tegutsema destruktiivselt.
haridusameti hariduskorralduse osakonna juhataja Tanel Keres

Kui Maasik on veendunud, et tema ametiaeg noortemaja direktorina sai läbi seetõttu, et ta polnud nõus huvikooli kolimisega, siis haridusameti hariduskorralduse osakonna juhataja Tanel Keres pole sellega nõus.

„Ruumivajaduse küsimuse tõstataski algselt Nõmme noortemaja direktor, tema esialgne soov oli võtta ruumide laiendamiseks kasutusele Nurme 40 läheduses asuv vana haiglahoone. Linn arutas seda varianti, kuid mõistlikumaks peeti lahendada Nõmme noortemaja ruumikitsikus Pääsküla gümnaasiumi kontekstis. Nõmme noortemaja direktor muutis protsessis pidevalt meelt ning asus lõpuks tegutsema destruktiivselt.”

Haridusameti sisekontroll leidis Kerese kinnitusel hulga probleeme, millest peamine oli, et direktor ei olnud teadlik oma asutuses toimuvast, kuigi asutuse töö korraldamine on tema peamine ja põhiline ülesanne. „Seda väidet ilmestavad mitmed faktid, mida Tallinna haridusameti sisekontroll tuvastas,” sõnas Keres ja tõi haridusameti kontrollakti väljavõtetel põhinevaid näiteid:

  • Korduvalt ilmneb, et direktor ei tea asjadest, mis on tema asutuses toimunud, ning ei selgita seda välja ka oma alluvatelt. Alluvate töö on korraldamata ja tegevuse üle pole kontrolli.
  • Noortemaja garaažiboksis tegutses omavoliliselt eraisik, jälgimata linna kordasid.
  • Direktoril pole infot OÜ Pulstech plahvatustega seotud katsetustest õuealal. Asjaolude väljaselgitamine ja korralduste täimine on olnud puudulik. Direktor ei tegutse ühiste eesmärkide nimel ning koostöö haridusametiga on halb.
Hetkel, kui haridusametile endale kasulik oli, võeti kohe n-ö sahtlist välja lapsevanemate rahulolematus ja hoolekogu etteheited.
Nõmme noortemaja hoolekogu liige Kristina Jantson

Kuivõrd lapsevanemad ja õpetajad juhtisid probleemidele tähelepanu juba kahe aasta eest, siis tundub Maasiku just nüüd ametist vabastamine suisa küünilise käitumisena. „Kui hoolekogu, lapsevanemad ja õpetajad püüdsid sisulistele probleemidele tähelepanu juhtida, ei reageerinud haridusamet tegelikult mitte kuidagi,” osutas Nõmme noortemaja hoolekogus lapsevanemaid esindav Kristina Jantson.

Seega leiab ka Jantson, et Maasikut ei vabastatud ametist seetõttu, et ta haridusameti meelest maja kehvasti juhtinud oleks, vaid lihtsalt allumatuse pärast ühes küsimuses. Jantson sõnas, et kui Maasik hakkas vastu haridusameti plaanile Pääskülla kolida, siis muutus ta tülikaks ka haridusametile endale. „Ja siis võttis haridusamet kohe n-ö sahtlist välja lapsevanemate rahulolematuse ja hoolekogu etteheited. Ühesõnaga, hetkel, kui neile endale kasulik oli,” kritiseeris Jantson.

„Lapsevanematel tekkisid küsimused seoses Maasiku tegevusega juba 2014. aasta kevadel, kui sai teatavaks, et hulk õpetajaid lahkub noortemajast, tuues põhjuseks Maasiku ümberkorraldused ja suhtlemisstiili,” märkis Jantson. Tema sõnul lahkuski toona 13–15 õpetajat, mistõttu vähenes suisa veerandi jagu ka õpilaste arv – umbes tuhandest jäi alles 730 õpilast.

Lapsevanemad ja õpetajad pöördusid korduvalt abilinnapea Mihhail Kõlvarti ja haridusameti juhataja Andres Pajula poole, kes juba 2014. aasta septembris vastas, et koolis viiakse läbi sisekontroll. Aasta eest esitas hoolekogu haridusametile taotluse Maasiku ametist vabastamiseks, kuid haridusamet vastas vaid, et koolijuhiga on vesteldud ja ta lubas end parandada. „Sisuliselt ei vastatud midagi,” leiab Jantson.

„Haridusamet võib-olla kaitses küll oma juhti, kuid ei kaitsenud ei õpetajaid maja sees ega õpilasi. Noortemaja käekäik ja sisuline areng neile küll korda ei läinud ei siis ega lähe ka nüüd,” sõnas Jantson. Ta märkis, et haridusameti poolt on vähemalt osa noortemaja kolimiseks jätkuvalt tugev surve. Näiteks kohtusid hiljuti Kõlvart ja Pajula noortemaja õpetajatega ja näitasid uut versiooni Pääskülla plaanitavast hoonest. Lisaks uuele ruumile pakuti ka uut klaverit.

Haridusameti kommunikatsiooni peaspetsialist Leini Jürisaar ütles Delfile, et kohtumisel õpetajatega anti teada, et oodatud on kõik nende ettepanekud ning Pääsküla gümnaasiumi hoone on lisavõimalus ehk Nurme 40 majja võivad nad kindlasti edasi jääda. „Peale klaveri räägiti ka mudelautode siseringrajast, eripõrandaga flamenkostuudiost jpm,” lisas Jürisaar.

Uus direktor valitakse Nõmme noortemajale plaani järgi hiljemalt sel reedel.

Pärast Maasiku lahkumist hakkas haridusamet Nõmme noortemajale uut juhti otsima. Direktori ametikohale kandideerimiseks tuli dokumendid esitada 27. maiks. „Uus direktor valitakse konkursikomisjoni koosolekul vestlusvoorus, mis toimub kahe nädala jooksul konkursiteates märgitud avalduste esitamise tähtpäevast,” ütles Jürisaar. See tähendab, et uus direktor valitakse hiljemalt sel reedel.
Neljapäevasel Tallinna linnavolikogu istungil andis volikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Õnne Pillak abilinnapea Mihhail Kõlvartile üle 1522 nõmmeka allkirjad, millega toetatakse Nõmme noortemaja jätkamist praeguses asukohas. Noortemaja senises asukohas jätkamisele on toetust avaldanud ka Rainer Vakra, Nõmme halduskogu sotsiaaldemokraadist liige, ja Vabaerakond korraldas mai alguses Nõmme noortemaja toetuseks Tallinna linnavalitsuse ees piketi. Vastuseisu Nõmme noortemaja kolimisele on niisiis näidanud nii noortemaja juhtkond, õpetajad, lapsevanemad kui ka opositsioonierakonnad linnavolikogus.