Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul viib ühisvalve kutseliste ja vabatahtlike päästjate koostöö uuele tasemele. „See sünergia, mis tekib siis, kui arst, rätsep või laulja kutseliste päästjatega koos väljakutsele sõidab, tuleb kasuks mõlemale poolele. Ühisvalve ongi loodud selleks, et vabatahtlikud ja kutselised päästjad üksteist täiendaksid,“ selgitas Tammearu.

„Vabatahtlik annab ühiskonnale midagi äärmiselt hinnalist – ta annab oma aega. Eelmisel aastal panustasid vabatahtlikud päästjad 1,2 miljonit tundi oma vabast ajast kodukandi turvalisuse tõstmisesse, sel aastal veelgi enam,“ rääkis Tammearu.

Päästeliidu tegevjuhi Kaido Taberlandi sõnul on igati tervitatav, et vabatahtlikele päästjatele avanevad uued arenguvõimalused. „Vabatahtlikke päästjaid ühendav Päästeliit on teinud kõik selleks, et vabatahtlikult meie turvalisusesse panustada soovivatel inimestel oleks selleks võrdsed võimalused nii maal kui linnas,“ sõnas Taberland.

Ühises valveteenistuses osalevad ainult vabatahtliku päästja tunnistuse omanikud, kuna neil on õigus iseseisvalt päästetöid teha. Nõmme komando päästjatega on valves ja sõidab väljakutsetele kaasa kaks vabatahtlikku päästjat, kutseliste päästjate meeskonna koosseis jääb samaks.

Vabatahtliku päästjana on Nõmme komando valves võimalik osaleda igal vabatahtlikul, kes on saanud vajaliku koolituse ja kuulub mõnda vabatahtlikku komandosse või seltsi. Vabatahtlikele päästjatele kehtivad ka samad sotsiaalsed garantiid, mis kutselistele.

Selle aasta novembri seisuga on tunnistuse saanud vabatahtlikke päästjaid 1186 ja komandosid 105. Neist kümme on lisandunud päästekomandode võrgustikku käesoleval aastal.

Päästeamet on sel aastal vabatahtlikke päästjaid toetatud üle 800 000 euroga. See raha on suunatud konkreetselt tegevusega seonduvate kulude katmisele läbi püsitasude, varustuse soetamise, aga ka hüvitamaks koolitustel osalemise ning päästetööde tegemisega kaasnevaid kulusid.

Lisaks on vabatahtlikele päästjatele võõrandatud hulgaliselt erinevaid päästeautosid jm pääste- ja kustutustehnikat. Vabatahtlikud päästjad tegelevad aktiivselt ka päästealase ennetustööga ning osalevad koostöös Päästeametiga ennetustöö projektides.