Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul aitab seadusmuudatus kaasa avatud ja parteidiktaadist vaba ühiskonna kujunemisele. Vabaerakond kutsub üles valitsuserakondadesse kuuluvaid uusi saadikuid näitama üles julgust ja toetama eelnõu.

„Pärast seda, kui Vabaerakonna algatatud ja 4000 allkirja saanud pöördumine erakondade ületoitmise lõpetamiseks visati põhiseaduskomisjoni poolt prügikasti, sai selgeks, et suurerakonnad ei taha kuulda poliitilise rahapumba peatamisest mitte midagi. Vabaerakond on lubanud, et tegeleb tõsiselt erakondade ülerahastamise probleemiga. Antud eelnõud on konkreetne samm, millega soovime vähendada erakondade rahastamist 5,4 miljonilt eurolt 2,7 miljonile,“ ütles Andres Herkel.

Vabaerakond on seisukohal, et sisult ebaõnnestunud ja massiivsetest reklaamidest tekitatud võlad tuleb kinni maksta vastavate erakondade juhtidel endil, mitte Eesti maksumaksjal. Muret tekitab ka see, et mõned erakonnad on loonud rahva raha eest poliitpropagandast läbi imbunud alternatiivmeedia.

„Erakondade ülemäärane rahastamine on Eesti demokraatia sõlmküsimus. Eesti keeles võib seda nimetada lihtsalt riigivarguseks. Sellega seonduvad mitmesugused muud poliitilise korruptsiooni vormid ja viisid, näiteks see, kuidas on Tallinna linn linnakodanike raha eest korraldanud erinevaid poliitkampaaniaid, mille käigus on peale kõige muu makstud linnakassast müstilisi summasid ka reklaamifirmadele," lisas Vabaerakonna saadik Jüri Adams.

Seaduseelnõu riigikogus üle andes ütles Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Martin Helme, et viimastel aastatel on maksumaksja taskust parteisid rahastatud aastas üle viie miljoni euro eest.

Rahvakogus oli parteide rahastamise vähendamine ja valimiskulude piiramine üks keskseid teemasid ning praegune rahastamiskord riivab väga tugevalt rahva õiglustunnet. „Kuigi Konservatiivne Rahvaerakond pooldab parteide riikliku rahastamise täielikku lõpetamist, anname endale aru, et selleks siin saalis toetust ei leia ning pakume kompromissina välja variandi, et riigieelarvelist rahastamist vähendataks poole võrra,“ ütles Helme.

Ühtlasi näeb seaduseelnõu ette, et kõik riigikogus olevad parteid saavad raha võrdses summas, kuna Konservatiivne Rahvaerakond ei pea õigeks, et riikliku rahastamist käsitletakse preemiana valimistulemuse eest. Lisaks kokkuhoiule riigieelarves tooks riikliku rahastamise vähendamine kaasa ka valimiskampaania kulude vähenemise, mis oleks samuti kooskõlas rahva ootusega vähem raiskavate kampaaniate järele.