16. oktoobril teavitas laevafirma Bourbon välisministeeriumi, et ettevõttele kuuluva laeva Bourbon Liberty meeskonna seitse liiget, kelle hulgas on ka üks Eesti kodanik, on Nigeeria ranniku lähistel piraatide poolt röövitud.

Laevafirma kinnitas, et seitse meeskonnaliiget - kuus venelast ja üks Eesti kodanik rööviti pardale mineku ajal Nigeri deltas. Ülejäänud üheksa meeskonnaliiget on siiani laeval, mis liigub Onne sadama suunas.

Kurjategijad viisid seitse meremeest laevalt minema, laeva ennast pantvangistajad ei kaaperdanud. Laev sõitis Luksemburgi lipu all.

Välisministeerium tegeleb küsimusega koos teiste vastavate ametiasutustega ning on ühenduses Eesti kodaniku lähedastega ja laevafirma esindajatega.

Uudisteagentuuri AP andmetel võeti seitse inimest pantvangi Nigeri deltas.

Venemaa saatkond Nigeerias kinnitas meremeeste röövimist. "Me kinnitame, et kuus Venemaa ja üks Eesti meremees on Nigeeria rannikuvetes röövitud. Ükski meremees rünnakus vigastada ei saanud," ütles Venemaa ajutine asjur Nigeerias Valeri Sapošnikov Interfaxile. Röövitud meremeeste asukoht on tema sõnul teadmata, vahendab BNS.

"Hoiame ühendust laeva omanikfirma ning Nigeeria julgeolekuteenistustega, et selgitada juhtunu üksikasju," lausus Sapošnikov.

Bourbon SA teatas oma avalduses, et ettevõte moodustas kohe pärast inimröövi kriisiüksuse, mis teeb endast kõik, et pantvangistatud meremehed võimalikult kiiresti vabastada.

Tegemist on piirkonnaga Nigeerias, mis on oluline naftatootmispiirkond. Laeva omanikfirma Bourbon SA teeb Nigeri deltas koostööd Prantsuse kütusefirmaga Total SA.

Röövitud meremehed töötavad laeval Bourbon Liberty 249, mis on puksiir- ja naftapuurtorni ankrutõstelaev. Luksemburgi lipu all sõitev Bourbon Liberty 249 on ehitatud 2011. aastal. Laev on 60 meetrit pikk ja 15 meetrit lai.

2008. aasta 28. mail kaaperdasid Somaalia piraadid Saksa aluse Lehmann Timber, mille pardal oli 15 inimest, nende seas neli Ukraina kodanikku, Vene kodanikust kapten ja eestlasest tüürimees.

8. juulil vabastasid piraadid meremehed 750 000 dollari suuruse lunaraha vastu. Algul nõudsid piraadid üle miljoni dollari.

2008. aasta 7. novembril kaaperdasid piraadid Somaalia rannikul Adeni lahes Bahama lipu all seilanud Taani firma kaubalaeva CEC Future. Laev oli teel Lähis-Idast Aasiasse.

Meeskonna 13 liikmest viis olid Eesti elanikest meremehed. Pärast pikki läbirääkimisi vabastasid kaaperdajad laeva lunaraha eest 2009. aasta 15. jaanuaril.